Na jaren sparen ga jij je droom achterna en ga je op wereldreis. Maar voordat je de reis kan beginnen moet je voldoende budget hebben om je wereldreis te kunnen bekostigen. Hier vind je alles over de kosten van een wereldreis. Wat je totale budget voor je wereldreis zou moeten zijn, van welk dagbudget je kan leven en hoe je je wereldreis kan verlengen door de kosten te besparen. Ook bieden we je de mogelijkheid om gratis onze Budget Spreadsheet te gebruiken. Hierin kun je dagelijks bijhouden of je nog op budget zit en waar jij voornamelijk je uitgaven aan besteedt. Zo weet je precies wat de kosten zijn van jouw wereldreis. 

Hoelang je het op je wereldreis kan voldhouden van je budget hangt ook af van verschillende factoren. Ben je vooral een budgetbackpacker die genoegen neemt met de goedkoopste hostels of ben je een flashpacker die op zijn tijd ook wel wat meer naar luxe verlangt. Ben je onderweg van plan om vrijwillerswerk te doen of te werken? Hiermee kun je je verblijf verlengen of zelfs geld verdienen om langer weg te blijven. 

Kosten wereldreis per continent

 

Een Eurotrip wordt steeds populairder. Omdat de grenzen allemaal open zijn en we allemaal met dezelfde munt betalen is het ook erg makkelijk om door Europa te reizen. Een treinreis door Oost-Europa, een voetbalreis of door Europa trekken met je eigen camper: het kan allemaal. Ondanks we overal met de Euro betalen is je euro meer waard in het oosten dan in het westen van Europa. Feitelijk is het dezelfde waarde, maar je kunt er simpelweg meer mee, omdat het stukken goedkoper is in het oosten van Europa. Daarom kan het ook erg aantrekkelijk zijn om in het oosten van Europa te backpacken. We splitsen daarom de (gemiddelde) kosten ook uit over Oost- en West-Europa. 

Overnachting: € 8,- / € 15,- (Oost)  en  € 20,- / € 40,- (West)
Uiteten: € 10,-  (Oost) en € 25,- (West)
Biertje: € 1,20 (Oost)  en  € 2,50 (West)

Dagbudget: €25,- tot €30,- (Oost) en €40,- tot €65,- (West) 

De kosten van Centraal Azië zijn min of meer vergelijkbaar met Zuid Oost Azië. Het grote verschil zit hem meer in de toeristische attracties. Dat maakt in veel gevallen het verschil tussen de kosten in Centraal Azië en de kosten meer naar het oosten. In Centraal Azië is alles nog niet zo op toeristen ingespeeld, waardoor bezoekjes aan bepaalde parken slechts een paar euro kosten. Óf zelfs helemaal gratis ergens naar toe kan. De natuur is er prachtig en bovendien voor iedereen toegankelijk. Daarom ben je in Centraal Azië vaak enkel geld kwijt aan eten, onderdak en vervoer. De kleine entree fees die op plekken gevraagd worden, zijn eigenlijk te verwaarlozen. 
Bier, en zeker wijn, zijn in sommige gebieden lastiger te krijgen of tegen redelijk westerse prijzen. Maar omdat het onderdeel is van de Russische Federatie, is de vodka wel weer spotgoedkoop. 

Overnachting: € 8,- /€ 12,-
Uiteten: € 5,- / 10,- 
Biertje: € 2,- 

Dagbudget: € 25,- tot €30,-   

 Feesten in Bangkok of op Full Moon Party; Ziplinen in de jungles of een bezoekje brengen aan de temples van Angkor in Siem Reap. Dat zijn vaak activiteiten die het gemiddeld dagbudget in Zuid Oost Azië meer opstuwen. In vergelijking met Centraal Azië zijn de kosten voor overnachting en vaak ook voor het eten goedkoper. Daarvoor moet je in Zuid Oost Azië wel houden van een lekkere Pad Thai of springrolls van de kleine simpele restaurants of straattentjes. 

Overnachting: € 3,- / € 8,-  
Uiteten: € 5,- 
Biertje: € 1,50 

Dagbudget: € 30,- tot €35,-
* Dit is m.u.v. de meer ontwikkelde bestemmingen zoals, Japan, Taiwan, Hong Kong en Singapore. 

Studeren of stage lopen in Nieuw-Zeeland of Australië is erg populair onder jongeren. Nu je er toch bent, plak je er toch gewoon een aantal maanden aan vast, om het land al backpackend verder te verkennen. Logisch, want het heeft ontzettend veel te bieden, maar ook erg prijzig. Het leven in deze regio is in veel gevallen zelfs duurder dan West-Europa. Hieronder een globaal idee wat je kan verwachten aan kosten in Oceanië. 

Dagbudget: € 40,- / € 60,-  

Canada of the States, beiden in het noordelijk deel van Amerika. De VS hebben (nu nog) de grootste economie van de wereld, maar wat betekent dat voor jouw budget tijdens je wereldreis. Je kunt Noord-Amerika goed vergelijken met Europa. Je zou wel bijvoorbeeld in beide landen een camper kunnen huren. Vaak is het huren van een camper omgerekend goedkoper dan slapen in hostels en hotels, waarbij je ook je eigen eten kan koken in de camper.  En daarmee houd je je budget redelijk in de hand. 

Dagbudget: € 40,- tot € 50,-  

Naast Azië ook een zeer populair continent om al backpackend te verkennen. Het heeft ook ontzettend veel te bieden. Natuur, cultuur, historie, lekker klimaat en goed eten! Net als Azië, lekker goedkoop, maar toch iets duurder dan de oosterse landen. 

Dagbudget: € 30,- / € 40,- 

Ga je op reis door Afrika? Dan is de kans groot dat je er heen gaat om de ‘Big Five’ te gaan spotten. Op Safari dus! Vaak zijn de Safari’s relatief duur in vergelijking met het leven. Daarnaast zijn er veel Corruptie komt veel voor in deze landen, waardoor geïmporteerde producten duurder worden; zeker voor toeristen. 

Dat maakt het dat Afrika nog steeds goedkoper is om te reizen dan de Westerse landen, maar wel duurder is dan de meeste Aziatische landen.

Dagbudget: € 30,- tot €45,- 

Wil jij gebruik maken van een handig kostenoverzicht tijdens je reis? Gebruik dan GRATIS ons Google Spreadsheets document. Hierin kun je alle bestedingen categoriseren en je uitgaven bijhouden. Door middel van vooraf ingestelde formules worden er handige grafieken van jouw dagbudget en uitgavenpatroon van je wereldreis weergeven. Klik op onderstaande button om toegang te krijgen tot de Spreadsheets. 

Alle groene velden in het document bevatten voorgedefinieerde formules en hoeven daarom niet aangepast/ingevuld te worden.