10 redenen waarom je meer zou moeten reizen

0

Dat reizen leuk is weten we allemaal! Maar dat je er ook slimmer, meer begripvol en gezonder van wordt is natuurlijk mooi meegenomen. Hieronder lees je waarom je meer zou moeten reizen!

1. Reizen maakt je een gelukkig mens

Wat mij betreft het belangrijkste aspect van reizen. Want laten we beginnen een feit: een studie toont namelijk aan dat geld uitgeven aan ervaringen (zoals reizen of een uitje) een mens gelukkiger maakt dan wanneer het wordt besteed aan materiële dingen.

Dat betekent met andere woorden dat je beter je verdiende euro’s kunt uitgeven aan een mooie reis dan aan een nieuwe gadget. Een andere telefoon is voor eventjes leuk maar went na verloop van tijd. Het ‘geluk’ dat je ervaart, is slechts van korte duur. Met nieuwe ervaringen ligt dit net even anders. Een ervaring is écht onderdeel van jou, terwijl spullen los van jou staan. Ze zijn niet met je verbonden, ondanks dat mensen er wel hun identiteit aan kunnen ontlenen.

2. Je wordt dankbaarder voor wat je hebt

Reizen zorgt ervoor dat je bepaalde dingen die je thuis hebt meer gaat waarderen, zeker als je landen bezoekt die minder welvarend zijn dan Nederland. Denk daarbij aan (drink)water uit de kraan, een warme douche of een lekker bed. Wat voorheen vanzelfsprekend was, blijkt ineens toch best bijzonder.
Happy local

3. Reizen maakt je gezonder

De gezondheidsvoordelen van reizen zijn enorm groot. Door te reizen verlaag en verminder je, je stresslevel daarnaast vermindert het de kans dat je een hartziekte ontwikkelt.  Dit komt omdat je tijdens het reizen vaak actiever bent en meer in de buitenlucht verblijft dan normaal gesproken. Dit draagt allemaal bij aan de positieve effecten die je zult voelen, zowel fysiek als psychologisch. Want meer reizen zal waarschijnlijk ook een enorme impact hebben op je mentale welzijn, vooral als je niet gewend bent om uit je comfortzone te stappen!

Zorg er natuurlijk wel even voor dat je contact opneemt met een arts wanneer je naar delen van de wereld reist waar mogelijk gevaarlijke ziekten voorkomen, zodat je de nodige vaccinaties kan krijgen.

4. Je wordt slimmer van reizen

Je leert nieuwe woorden in een andere taal, je komt voor uitdagende situaties te staan die je nog nooit eerder hebt meegemaakt. Dit zorgt ervoor dat je op een hele nieuwe vindingrijke manier moet gaan nadenken. Hierdoor ontwikkel je een reeks vaardigheden waarvan je niet kon vermoeden dat je ze in je had. Al met al zorgen deze dingen ervoor dat er een verbetering zal plaatsvinden in de hersencapaciteit. Je krijgt een beter aanpasbaar vermogen: een vaardigheid die erg belangrijk is op de Westerse arbeidsmarkt.

5. Reizen verrijkt de geest

Dit heeft raakvlakken met het hierboven genoemde punt. Veel reizigers gaan namelijk op reis om hun geest te verrijken. Je haalt energie uit de kennismaking en verdieping in andere culturen, gebruiken en tradities. Het ervaren van andere gewoontes opent je ogen en maakt je meer openminded.

6. Wanneer je reist ken je geen sleur

Op reis gebeurt er altijd wel iets onverwachts, soms is dat iets leuks, soms ook niet. Het flexibel om kunnen gaan met deze onverwachte gebeurtenissen stimuleert je zelfvertrouwen. Vaak blijk je meer te kunnen of beter om te kunnen gaan met situaties dan je zelf misschien had gedacht.
Wanneer je toch in een sleur terecht komt is het tijd om weer naar een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ga een keer liftend op pad of bezoek een andere stad en doe iets wat je nog nooit gedaan hebt!

Active

7. Je leert nieuwe smaken kennen

Laat jezelf niet misleiden door te denken dat je in de toko authentieke gerechten kunt krijgen, want je weet niet hoe pad thai smaakt totdat je in Thailand bent geweest. Het eten van lokale gerechten in het buitenland is een geheel nieuwe ervaring.  Alle smaken zijn anders. Sommige foodbloggers reizen dan ook duizenden kilometers voor een specifiek gerecht! Het minste wat je kunt doen is reizen naar de volgende regio en iets nieuws proberen.

8. Je maakt herinneringen voor het leven

Mijn oma was een geweldige verteller en ze vertelde me altijd verhalen over de reizen die ze samen met mijn opa maakte toen hun kinderen uit huis waren. Ze had er spijt van dat ze niet meer was gaan reizen toen ze nog een jong stel waren. Jaren later herinnerde ze zich nog alles in details: omdat reizen een echte indruk op haar had gemaakt.
Hoe onbeduidend het soms ook mag lijken, het feit dat je een ervaring in het buitenland hebt gehad, iets dat gek of buitengewoon was, creëert een herinnering die je nog heel lang zult herinneren.

9. Reizen maak je interessant

Iets vertellen dat de meeste mensen niet kennen of ze een nieuw perspectief bieden, is altijd een goede manier om te schitteren in een sociale situatie.
Want wees nou eerlijk, naar wie denk je dat mensen willen luisteren? De buurman die zijn vakanties thuis doorbracht met tuinieren en een krantje, of degene die een week in Sri Lanka heeft doorgebracht, een tuktuk heeft bestuurd, met dolfijnen zwemt en heerlijk pittig eten proeft? Ik weet welk verhaal ik wel zou willen horen…

old people talking

10. Reizen geeft je een nieuw kijk op het leven

We hebben soms de neiging verstrikt te raken in ondoordringbare routine van ons dagelijks leven. Denk aan je baas die je leven over neemt? De maatschappij of ouders die je proberen een bepaalde richting in te sturen? Hoe lang denk je dat je deze druk aankan voordat je barst en alles uit elkaar valt?

Soms is het goed om een stap terug te doen en diep adem te halen. Doordat je tijdens het reizen uit je eigen coconnetje getrokken wordt en voor een paar weken de zaken thuis en op je werk los kan laten verbetert je vermogen om dingen los van elkaar te zien. Je krijgt meer inzichten en hebt meer tijd om te reflecteren.

Volgens onderzoeker Jeroen Nawijn is de perfecte vakantie duur 13 dagen. Ga je minder dan 7 dagen dan kan je niet genoeg afstand nemen, aldus het onderzoek. En voor een reis van meer dan 2 weken moet je extra veel organiseren. Bedenk dus voor je vertrekt waar je behoefte aan hebt!

reistips

No comments