Vijf Tips om dichter bij de locals te komen.

0

Wil jij je reis een uniekere beleving geven? Een andere dimensie geven aan je reis dan dat een doorsnee vakantie is? Dat willen wij wel. Wij proberen dan ook tijdens onze backpack trips net wat dichter bij de locals te komen dan bij een gemiddelde vakantie.

Waarom? Je krijgt dan vaak net wat andere dingen te zien die minstens net zo mooi zijn als de gemarkeerde highlights, maar dan zónder andere toeristen die voor je voeten lopen.
Hieronder 5 tips om net iets dichter bij de lokale bevolking van je vakantiebestemming te komen.

1.  Ga hitchhiken.
Op het moment dat je je zelf wilt veplaatsen van A naar B, zou je dit kunnen doen door middel van het huren van een scooter, een busticket te boeken of een taxi aan te houden. Allemaal vrij effectief, maar vergeet niet dat liften ook een optie is. Misschien iets minder snel of makkelijk, maar wél een stuk leuker en avontuurlijker.

Wil je tips wat je wel of beter niet kan doen voor het liften? Lees dan hier ons lift-verhaal tijdens onze reis door Laos en wat wij hiervan geleerd hebben.

2. Boek een über/grab

Komt sterk overeen met de eerste tip. Wanneer je via de app een Uber of Grab boekt, is de kans dat de bestuurder Engels spreekt wel een stuk groter. Je kunt kiezen om via de app te betalen of na afloop van het ritje, de prijs is vooraf bepaald. Zelf gebruiken we Grab als we snel vervoer willen in de stad het is een soortgelijke taxi-dienst als Über, maar dan een stuk goedkoper. Tijdens de vele Grab ritjes die we gemaakt hebben zijn we veel te weten gekomen over de achtergronden en drijfveren van de bestuurder.
Opvallend verhaal van één van de bestuurders: hij had zijn baan als automotive ingenieur opgezegd om full-time Grab-bestuurder te worden, schijnbaar verdient dit beter! Dat kunnen wij ons niet voorstellen.

Lees hier meer over Grab en in welke landen Grab actief is.

3. Ga couchsurfen
Couchsurfing. Niet veel mensen hebben hier van gehoord, maar toch is het een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is een sociaal netwerk (app) waarbij je aan kan geven waar je op welk moment verblijft. Hierbij heb je de mogelijkheid om contact te leggen met personen in de buurt zijn om samen iets leuks te doen (denk aan een borrel, rondleiding of activiteit), of om er te overnachten. Het gaat dan ook echt om de gastvrijheid en de ontmoetingen tussen locals en reizigers.

Heb je een goede host gevonden via couchsurfing, dan kan hij / zij misschien als local guide fungeren tijdens je verblijf bij deze host.

4. Boek een homestay
Waar couchsurfing zonder commercieel belang is, is het bij een homestay wel gebruikelijk dat je geld betaald voor je overnachting en avondeten. Dat neemt niet weg dat een homestay je een totaal andere ervaring biedt dan een hotel of hostel. Ga je één of meerdere dagen bij een homestay doorbrengen, dan slaap je thuis bij de lokale mensen en eet je gezellig mee. Wij hadden deze unieke ervaring in Sapa, Vietnam te midden van rijstvelden en waterbuffels verbleven we op de zolder van een authentiek huis.

Tijdens je verblijf in een homestay maak je van dichtbij kennis met de tradities en cultuur van de lokale bevolking.

5. Vraag locals om advies
Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar vanzelfsprekend is het (tegenwoordig) niet meer. Het lijkt makkelijker om snel even in je lonely planet te zoeken naar hotspots in de buurt. Of om de reistips te bekijken die je op internet hebt opgezocht wanneer je eindelijk weer even op het openbare wifi-netwerk van de MacDonald’s kan inloggen.
Probeer daar eens van af te stappen!! Maak een praatje met lokale mensen en kom erachter wat hun ultieme hangouts zijn. Ze zullen je andere tips geven die vaak niet in je oude vertrouwde lonely planet staan.

No comments