Reismoeheid, zo gaan wereldreizigers hiermee om.

0

Na een aantal maanden reizen denk je misschien ook wel eens: “Oo.. leuk, wéér een tempel”. Of word je misschien niet meer zo enthousiast van dat berglandschap dat eigenlijk adembenemend is. Na maanden reizen kan het zijn dat je in een bepaalde sleur terecht komt en dat je jezelf niet meer zo energiek voelt. Misschien krijg je wel zelfs verlangens om terug naar huis te gaan. Reismoeheid een niet onbekend fenomeen onder wereldreizigers. Wij spraken een aantal wereldreizigers die de hun ervaringen met ons deelden.

Reismoeheid voorkomen

Reismoeheid overkomt je. Soms begint het langzaam in je te sluipen en soms komt het als één klap binnen. Bij langere reizen komt het bijna altijd wel eens of meerdere keren voor. Reismoeheid voorkomen is bijna onmogelijk, maar het genezen hiervan is een stuk makkelijker. Hier lees je wat andere wereldreizigers deden om van hun reismoeheid af te komen.

Chris Tomassen van destift.nl maakte samen met zijn vriendin een reis van Amerika, via Hong Kong en Singapore, naar Indonesië. In Amerika genoten ze nog van een camperreis, terwijl het reizen door Indonesië er heel anders uitzag. “In vergelijking met het ‘gaan en staan waar je wil’ in Amerika, was het in Indonesië een stuk uitdagender om te reizen. Het inleveren van comfort het niet nakomen van afspraken met taxi-chauffeurs zorgden voor minder zin het in reizen.”

FOMO-effect

Om het reismoeheid gevoel te verminderen hebben Chris en zijn vriendin ervoor gekozen om een aantal must-sees van hun reisschema te schrappen en voor meer luxe en comfort te kiezen op Labuan Bajo. Hiermee zijn ze de reisdrukte even ontvlucht en hebben ze zich in een week tijd even helemaal opgeladen. De weken erna zijn stukken rustiger verlopen. Chris: “We hebben ons best moeten doen om het FOMO-effect (Fear Of Missing Out) te onderdrukken. Maar tegelijkertijd realiseerden we dat we een veel relaxter gevoel hadden en realiseerden we dat we niet alles kunnen doen en zien wat we vooraf wilden.”

Terug naar het bekende

Kirsten van Travelaar.nl is al sinds januari 2016 onderweg. Na 9 maanden reizen in Zuid-Oost Azië en 11 maanden werken en wonen in Australië samen met haar vriend wilden ze op vakantie naar Indonesië. Een vakantie dat uiteindelijk alsnog een rondreis werd. “Van vakantie kwam dus weinig terecht. Toen we eenmaal aankwamen in Myanmar merkte ik dat ik helemaal op was. Indrukken kwamen niet meer binnen en ik had nergens zin in. Het is ook daardoor dat Myanmar totaal geen indruk op me heeft gemaakt.”

Hoewel Kirsten er tijdens haar reis wel eens vaker last had van reismoeheid, was het in Myanmar toch wel het heftigste. Daarom kozen ze om drie weken eerder dan gepland, naar het oude bekende te gaan: “We hebben daarom besloten om naar Chiang Mai in het noorden van Thailand te vliegen, drie weken eerder dan gepland. Hier boekten we een appartement in de stad en hoefden we helemaal niets. We waren namelijk al eens tien dagen in Chiang Mai geweest in 2013. Heerlijk!”

Blijven hangen op een plek

Sommigen kiezen er voor om reizen en werken te combineren, zoals Jessica Lokker van Cornersoftheworld.nl. Zij is inmiddels vier jaar werkzaam als freelance content creator, waardoor ze niet aan één plek verbonden is en daarmee perfect is om te combineren met reizen. Maar voor langere tijd reizen, betekent ook dat je er soms doorheen kan zitten en nergens zin in hebt: “Als je voor een langere tijd in het buitenland bent, kun je zeker reismoe worden. Soms merkte ik dat ik na een tijdje niet meer onder de indruk was van dingen die me in het begin wel interesseerden. Ik bracht soms hele dagen in mijn accommodatie door en had weinig zin meer om op ontdekkingstocht te gaan. Daarnaast stond ik niet echt open voor contact met andere reizigers of de lokale bevolking.”

Soms moet je over zo’n dood punt heen en al je energie weer bij elkaar rapen. Jessica geeft hier de volgende tips over: “Het helpt allereerst door alsnog naar buiten te gaan, ook al is het in het begin tegen je zin in. Frisse lucht en zonlicht kunnen echt wonderen doen. Je hoeft niet per se op een groot avontuur te gaan. Zo kun je ook een boek meenemen naar een leuk lokaal koffietentje of naar het strand. Als je merkt dat je voor meerdere dagen reismoe bent kan het helpen door jouw reis te onderbreken met iets nieuws en iets dat niet met reizen te maken heeft. Vrijwilligerswerk is dan een goede optie. Het is dan fijn om even op iets anders te richten dan reizen.

Heb jij ook wel eens last van reismoeheid gehad? Laat een reactie achter met jouw tips!

Reismoeheid

No comments