Bezoek Tatev Monastery in Armenië. 

0

Één van de mooiste monasteries van Armenië is de monastery van Tatev. Het kleine gelijknamige dorpje is gelegen in het zuiden van Armenië in een bergachtig landschap, op een hoogte van ongeveer 1600 meter. Op een vlak stuk basaltgrond met steile berghellingen ligt de Monastery van Tatev die je van veraf al ziet pronken. Het 9e eeuwse klooster, bood in de 14e en 15e eeuw ook nog plaats voor een universiteit. Tegenwoordig is het één van de belangrijkste toeristische attracties van Armenië. 

Tatev monastery behoort tot één van de belangrijkste trekpleisters van Armenië.

Het zonlicht dringt via een klein venster de donkere kerk binnen.

 

Buiten, op het complex, kun je de oude schoonheid van het 9e eeuwse kerkje bewonderen.

Tatev oil mill

Naast het klooster ligt Tatev Oil Mill. Deze olieperserij werd buiten de muren van het klooster gebouwd om de monniken niet te verstoren. In de olie-molen werd in de 17e eeuw gebouwd en olie-verwerkers droogden eerst verschillende zaden, om ze vervolgens te vermalen en het olie eruit te persen. Het olie liep vervolgens via stenen gootjes naar de olie vaten. 

Met ‘Wings of Tatev’ naar boven. 

Vanaf Halidzor gaat er een kabelbaan naar boven. In een kwartier brengt de gondel van ‘Wings of Tatev’ je van Halidzor naar Tatev waarbij je ondertussen kunt genieten van de uitzichten over een bergachtig Armenië. Een retourtje met deze kabelbaan kost omgerekend ongeveer 9 euro en is sneller boven dan een auto over de bergweg vol met haarspeldbochten. 

Vanuit de gondel zie je vlak voor aankomst het kerkje al prijken op een plateau van basalt.

Kijk je ogen uit op het viewpoint

Wanneer je de monastery van Tatev voorbijloopt en naar boven gaat, kom je bij het viewpoint uit. Vanaf dit viewpoint zie je hoe dit kerkje op gaat in berg en dal op de achtergrond. 

Combineer een bezoek met Devils Bridge

Als je besluit om met je eigen of gehuurde auto te gaan, kun je halverwege de tocht naar boven (of beneden) een stop maken bij devils bridge.
Devils Bridge is een natuurfenomeen in de kloof van de Vorotan rivier. Op een diepte van 700-800 meter van deze kloof is er op een brug op natuurlijke wijze ontstaan. In de omgeving liggen ook verschillende springs, waar lokale mensen een verfrissend badje nemen. 

Hoe kom je bij Tatev? 

Tatev kun je op verschillende manieren bereiken. Je zou een tourtje kunnen boeken vanaf de plek waar je verblijft. Je stopt dan in de buurt van Halidzor en met een groepje stap je in een gondel die je naar één van de mooiste kerkjes van Armenië brengt. Heb je eigen vervoer en zou je het kerkje in alle rust willen bekijken? Het is mogelijk om zelf naar Tatev Monastary te rijden, zonder gebruik te maken van de gondel. Zorg dan dat je vóór 9.00 uur boven bent, want vanaf dat moment komen ook de eerste gondels met toeristen aan. 

 

Een bezoek aan Tatev kun je in de meeste gevallen het beste combineren met andere bezienswaardigheden, zoals de watervallen van Shaki, de Khor Virap en/of Noravank.

 

No comments