Bijzondere natuurcreatie: Qareri Sinfonia in Garni, hartje Armenië.

0

Op een ruim half uur rijden van Yerevan liggen de bekende plaatsen Geghard en Garni. In Garni zijn een aantal must sees, die je zeker niet mag missen. Één daarvan is Garni Temple en de andere is Qareri Sinfonia. Een bijzondere creatie van moeder natuur.

Garni Temple

Garni Temple is de toeristische hoofdattractie van het dorpje. Het is de enige staande Grieks-Romeinse tempel in Armenië en de voormalige Sovjet-Unie. Het gebouw met de typische zuilen is een gereconstrueerd overblijfsel uit de oudheid. Het exacte bouwjaar is niet bekend, maar aan de hand van Griekse inscripties wordt er vanuit gegaan dat Garni Temple in het jaar 77 na Chr. is gebouwd, in de tijd dat Koning Tiridates I aan de macht was.


De entree fee voor Garni Temple: Gratis. (2019)

Foto’s

Qareri Sinfonia

Waar je Garni temple misschien hier en daar nog wel tegenkomt in verschillende boekjes over Armenië, is de kans misschien wat kleiner dat je Qareri Sinfonia, of ookwel Kareri Simfonia, tegenkomt wanneer je boekjes doorbladert. Jammer, want Qareri Sinfonia is absoluut een aanrader om te gaan kijken.

De rotsen bestaan uit verschillende individuele zeshoekige kolommen die elk in elkaar gepast zijn en zo één geheel vormt, alsof het een groot orgel is. Vandaar de naam, vrij vertaald naar “symfonie van de stenen”.

De entree fee voor Qareri Sinfonia: Gratis. (2019)

Qareri Sinfonia Armenie

Qareri Sinfonia of Stones. Alsof moeder natuur één groot orgel gemaakt heeft uit vulkaangesteente.

Vulkanisch gesteente

Armenië heeft in het land verschillende (inactieve) vulkanen liggen. De laatste bekende uitbarstingen zijn van eeuwen tot millenia geleden. Het dorpje Garni ligt ongeveer tussen de vulkanen ‘Geghama‘ en ‘Spitaksar‘ in.
Hoe Qareri Sinfonia of Stones zo gevormd is, komt vanwege een vulkanisch gesteente dat in de grond zit. Door hoge druk in de grond zijn de zeshoekige kolommen vanuit vulkaangesteente gevormd tot het bekende Qareri Sinfonia of stones.

Onder hoge druk is vulkanisch gesteente gevormd tot zeshoekige kolommen.

Waar te verblijven?

Sinfonia Qareri kun je bezoeken vanuit de hoofdstad Yerevan, maar wil je liever dichterbij overnachten om zo een bezoekje te combineren met andere highlights van Armenië, dan kan dat ook. Wil je naast Garni bijvoorbeeld ook graag naar Geghard, dan kun je er voor kiezen om in Goght te slapen. Goght is een klein dorpje, tussen Geghard en Garni in.

In Goght ligt een B&B met camping, waar onder andere veel ‘overlanders‘ overnachten. Deze camping en Bed & Breakfast wordt gerund door een Nederlands koppel. Een op en top accommodatie, met zwembad én prachtig uitzicht.

> Boek hier je accommodatie bij 3GS B&B en Camping.

No comments