De grens over van Kazachstan naar Kirgizië, hoe doe je dat?

0

In dit artikel kom je meer te weten over hoe je met de bus van Kazachstan (Almaty) de grens kunt oversteken naar Kirgizië (Bishkek). We geven je inzicht over de grensovergang in Korday en de kosten.

Wanneer je in Almaty verblijft is het zeker de moeite waard om ook Kirgizië te bezoeken. Een goed startpunt in Kirgizië is Bisjkek, de hoofdstad van land van het nomadencultuur. Het is heel gemakkelijk en eenvoudig om met de bus van Almaty naar Bishkek te gaan. De rit duurt ongeveer 4 tot 6 uur, afhankelijk van het verkeer, weersomstandigheden en het aantal mensen dat de grens wil oversteken.

Hoe kom je vanuit Almaty naar de grensovergang (Korday)

De beste manier om de reis van Almaty naar Bisjkek te maken kan door middel van een minivan, ofwel een mashrutka. Ga naar Sayran busstation in Almaty het busstation ligt op ongeveer 7km ten westen van het stadscentrum. Je kunt eerst een stadsbus (150 tenge) of een taxi/ Uber (1000 tenge) moeten nemen om hier te komen. De mashrutkas naar Bishkek rijden iedere dag van ’s ochtends 7u  tot’ s avonds 19u en vertrekken wanneer ze vol zitten.

Zodra je bij het busstation aankomt, ga je naar binnen en vraag je naar ‘mashrutka Bishkek’. Mensen zullen je het kleine kantoor laten zien waar je je ticket kunt kopen. De kosten van een rit in de mashrutka zijn 1500 tenge per persoon, omgerekend nog geen €4,-. Als je, je kaartje hebt, ga je door de eerste deur dicht bij het kantoor en ga je naar rechts. De mashrutka naar Bishkek is de laatste aan je rechterkant.

Let op: De chauffeur kan je nog wat geld proberen af te troggelen door extra geld voor je bagage te vragen. Ga hier niet in mee, dat is niet nodig!
Tip: zorg dat je ’s morgens vroeg of ‘s avond laat de grens oversteekt. Tijdens deze tijden zijn er niet zoveel mensen en kun je op een relaxte manier de grens over.

mashrutka

Van de grensovergang naar Bishkek

Het busje zal stoppen vlak voor de grens met Kirgizië. Je stapt hier uit en loopt zelf richting een poort waar een militair staat. Als er niet veel mensen zijn, ben je binnen 20 minuten aan de andere kant van de grens zijn. Eerst moet je je paspoort laten zien aan het migratie hokje aan de kant van Kazachstan. De ambtenaar van Kazachstan kan een aantal vragen stellen, zoals waar je in Kazachstan bent geweest en wat je plannen zijn in Kirgizië. Zodra de officiële stempel op je paspoort drukt, ga je verder naar het migratie hokje van Kirgizië. Soms moet je daar even in de rij wachten. Wanneer de ambtenaar merkt dat je een buitenlander bent kan het zijn dat hij je paspoort meeneemt naar een ander kantoortje. Maak je geen zorgen, ze stempelen je paspoort in een ander kantoor en geven hem daarna terug.
Tip: probeer koude/ sneeuw dagen te vermijden om je grens oversteek te maken van Almaty naar Bishkek. De gemiddelde bestuurder van een mashrutka is niet voorzichtig en daarbij zijn de omstandigheden op de weg ronduit slecht.

De reis zelf

Het leuke van het reizen over land is dat je ondertussen rustig kan genieten van het landschap. Je rijdt langs oude sovjet auto’s, bergen met besneeuwde toppen en door uitgestrekte vlaktes met grazende schapen, koeien en paarden. Wij hebben onderweg zo’n 5x moeten stoppen omdat we onderweg veel kuddes koeien en paarden tegenkwamen die zonder enige pardon de weg overstaken.
Leun achterover en geniet van alles wat dit busritje te bieden heeft.
Sovjet car

No comments