Duiken met haaien bij Malapascua in de Filipijnen.

0

Ruim 7.000 eilanden, allemaal omringd door helderblauwe zee. De Filipijnen is daarom één groot duikparadijs. Één van de vele populaire duikbestemmingen is het eiland Malapascua, dat ten noorden van Cebu ligt. De kans dat je hier haaien tegenkomt tijdens je duik, ligt bijna op 100%. Hier lees je meer over duiken met haaien bij Malapascua.

rifhaai malapascua

Foto: pixabay

Met haaien duiken

Nabij Oslob heb je de mogelijkheid om met walvishaaien te snorkelen en in de zee rondom Malapascua heb je grote kans om onder andere de voshaai tegen te komen. Een relatief kleine haai die herkenbaar is aan zijn enorme lange staart. Naast de voshaai zwemmen er ook witpunt rifhaaien rond, die je met ook met enige zekerheid kunt aantreffen. Ze zijn hier zeldzaam, maar als je het geluk aan je zijde hebt, kom je misschien zelfs een hamerhaai of een zaaghaai tegen.

Maar het zwemmen met voshaaien is op zichzelf al een hele mooie ervaring, die je als duiker niet wil missen bij een bezoek aan de Filipijnen.

Gato Island

3 kwartier varen vanaf Malapascua, ligt de duikspot Gato Island. Dwars door het eiland ligt een tunnel, waar je doorheen kwam zwemmen. Overdag is dit de rustplek van witpunt haaien. Wanneer je door de tunnel zwemt kom je ze waarschijnlijk al tegen. Een andere mogelijkheid is om de haaien op te wachten bij de uitgang van de tunnel, terwijl andere duikers door de tunnel zwemmen.

Ondanks dat er niet heel veel vis zwemt, is er toch een vrij grote variëteit aan zeeleven. Zo kun je naast de witpunthaaien ook onder andere de volgende dieren tegenkomen:

  • Zeeslangen

  • Lionfish

  • Frogfish

  • Cuttlefish

  • Zeepaardjes

  • Anemoonvisjes (nemo)

  • Triggerfish

Hieronder een aantal foto’s van witpunt rifhaaien rondom Gato Island.
(Sorry, de kwaliteit van de beelden zijn op 25 meter diepte niet zo scherp als boven wateroppervlak 😉 )

Een van de velen rifhaaien die we zagen bij Gato Island.

Dit was de eerste rifhaai die we zagen, tijdens onze eerste duik.

Tijdens onze tweede duik zagen we deze twee haaien verscholen in een rotsspleet. Dit rustige plekje is voor deze twee haaien hun favoriete plek om even uit te rusten. Zie jij ze allebei?

Monad-shaul

Dit is dé duikspot om op zoek te gaan naar de voshaai, waar het eiland bekend om staat. De voshaai zie je overal terug op het eiland. In souvenirs, op bedrijfskleding, in logo’s en in namen van duikscholen en hostels.

Een tripje naar Monad-shaul kan eigenlijk dan ook niet ontbreken. De duikspot zelf is niet heel speciaal, maar je gaat hier dan ook niet voor de duikspot zelf naar toe, maar om de voshaai te kunnen spotten. En die kans is aanzienlijk groot. Locals zeggen dan ook: je moet erg veel ongeluk hebben, als je ze niet tegenkomt.

Let op: voor deze dive moet je in bezit zijn van een advanced license. Duiken met Nitrox is overigens hierbij ook een aanrader.

Hoe kom je op Malaspascua?

De makkelijkste manier om in Malapascua te komen is door de bus vanuit Cebu naar Maya te nemen.

We betaalden 225 pesos (< €4,-) voor een busreis van ongeveer 4 uur. Afhankelijk van welk tijdstip je vertrekt, kan het ook zo’n 5 uur duren.

Vanaf Maya varen bootjes in een uurtje naar het eiland, direct na aankomst van de bus. Een bootticket kost je slechts 100 pesos.

Het eiland is zo klein dat er geen auto’s en dus ook geen taxi’s rijden. De meeste accommodaties liggen op loopafstand van je drop-off en anders spring je voor een paar peso’s lekker bij iemand achterop zijn tweewieler.

Hoeveel kost duiken op Malapascua?

Een duik op Malapascua ligt ongeveer tussen de 1200-1700 pesos, inclusief equipment.

De uiteindelijke prijs kan afhangen van aantal personen, het aantal duiken en uitbreiding van je standaard duikuitrusting, zoals een eigen duikcomputer en zaklamp.

Hieronder een aantal goed aangeschreven (duik)accomodaties in Malapascua:

Little Mermaid – > Boek online!

Tresher Cove – > Boek online!

Mabuhay Tresher Dive Resort – > Boek online!

No comments