Kolsai en Kaindy lake | Deel 1, Kazachstan

0

In dit artikel kom je meer te weten over het bezoeken van de Kolsai lakes en Kaindy lake, wat de entree kosten zijn, wat je er kunt doen. Daarnaast geven we jullie kampeer tips.

Kazachstan wordt vaak omschreven als een land van woestijnen, uitgestrekte steppen, yurts, paarden en kamelen. Het land wordt ook vaak geassocieerd met de oude handelsreizigers van de Zijderoute, de weg die je langs opgedroogde steppen leidt is voor de meeste mensen niet altijd even vermakelijk. Gelukkig zijn wij er tijdens onze reis achter gekomen dat het land zo veel meer te bieden heeft dan woestijn en steppe.

Vanuit het noorden reizen we af naar het zuiden en ik kan je een ding vertellen. Deze zuidoostelijke regio van Kazachstan staat in schril contrast met het noorden van het land.

Al reizend zien we de natuurlijke diversiteit die het land te bieden heeft en het is werkelijk fantastisch. Van grote valleien, dorre woestijnen en rode canyons tot wit besneeuwde bergtoppen en helderblauwe meren. Ze noemen dit gebied ‘Zhetisu’, wat in Kazachs ‘zeven rivieren’ betekent.
Wij bezochten een aantal van de meren in het Kolsai National Park en natuurlijk ook Kaindy lake waar je een verzonken bos kunt bewonderen. Deze meren (maar ook Charyn Canyon en het Altyn-Emel National park) vormen de ‘Gouden Driehoek’. Wat ons betreft de grootste natuurlijke attracties in Zuid-oost Kazachstan. En ze zijn zeker een bezoekje waard!

Kolsai National park omvat drie meren, die zijn verstopt tussen de heuvels van het Noordelijke Tien-Shan-gebergte, op ongeveer 300km ten oosten van Almaty. De meren zijn zo helder en blauw dat wanneer de zon schijnt, de heuvels, de rondom gelegen bossen en de besneeuwde bergtoppen in het water weerkaatsen. Kolsai lake worden ook wel “De Parel van de Noordelijke Tien Shan” genoemd en na ons bezoek aan de meren begrijpen we helemaal waarom.

Kolsai Lake

Er zijn 2 meren lager gelegen, Kolsai 1 en Kolsai 2 zijn omringd door dennenbomen, sparren, alpen en bergweiden. Kolsai 1 ligt op ongeveer 1000 meter hoog terwijl het tweede meer, een stuk hoger in de bergen, op een hoogte van 2500 meter ligt. De met gras begroeide hellingen worden vervangen door een prachtig sparrenbossen op de heuvels die rondom het derde meer liggen op een hoogte van 2700 meter.
Kolsai Lake

Kaindy lake

Het op 2000m hoog gelegen Kaindy lake werd zo’n 100 jaar geleden (1911) gevormd nadat een aardbeving een enorme aardverschuiving veroorzaakte, die een natuurlijke dam vormde in de kloof die bedekt was met sparren. Doordat het water geen kant op kon vormde het meer zich langzaam en zo dompelde het bos onder. De uitgedroogde stammen van de bomen stijgen boven het wateroppervlak uit en lijken op de masten van gezonken schepen. Het meer is bijna 30m diep, je kunt er heel gemakkelijk onderwater kijken omdat het water van het meer super helder is. Als je goed kijkt zie je de naalden van de sparren op de ondergedompelde stammen zitten. Vanwege de koude temperaturen zijn de bomen bevroren en goed bewaard in het water. Je zou kunnen duiken maar vergeet niet dat het water in de zomer de maximale temperatuur van 6 graden bereikt. Brrrr!

Kaindy Lake

De kosten voor Kolsai en Kaindy lake

Voordat je de parken betreedt, kom je een toegangspoort tegen. Hier zit een medewerker in een kleine kiosk die je zal vragen naar ​​je paspoort en autopapieren. Ook zal hij vragen of je van plan bent om te overnachten/ kamperen in het park. De toegangsprijs zonder camping is 740 tenge p.p. (ongeveer 2 euro), 1000 tenge per auto en als je de nacht in je tent wilt doorbrengen, moet je nog eens 370 tenge per tent betalen. Zorg dat je, je kassabon bewaard, want wanneer je het park verlaat moet je de bon nog een keer laten zien.

Let op: je moet voor beide betalen omdat ze onafhankelijk werken. Het kan zijn dat de prijzen verschillen per seizoen.

Rondom Kolsai lake

Het eerste meer is goed bereikbaar met de auto en je kunt er omheen wandelen in slechts een paar uur. Als je meer tijd hebt, zou ik zeker aanraden om naar het tweede en derde meer te hiken. De drie meren zijn verbonden door een goed onderhouden wandelpad, je loopt er langs weilanden, dichte bossen en steile hellingen. De wandeling van 8 km van het eerste naar het tweede meer duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Houd er rekening mee dat sommige delen van het parcours erg steil zijn. Zodra je het tweede meer bereikt kun je, je pad vervolgen van Kolsai 2 naar het derde meer, dat nog eens 5 km lopen. Hier aangekomen dat heb je een prachtig uitzicht over het blauwe Issyk-Kul-meer in Kirgizië.
Een andere optie is om per paard naar de meren te rijden. Je kunt een paard met begeleider huren als je niet zo van de lange hikes bent.

Let op: de start van het wandelparcour begint aan de rechterkant van Kolsai 1. Je ziet gewapende bewakers bij de ingang staan en ze zullen je vragen om je paspoort bij hen achter te laten. Het pad leidt naar de grens met Kirgizië en het is hun plicht om te voorkomen dat iemand deze grens illegaal overschrijdt. Geen zorgen wanneer je terug bent bij Kolsai 1, zullen ze je, je paspoort netjes teruggeven.

Kolsai Lake

Kamperen rondom Kolsai Lake

Mocht je willen kamperen op een van de drie meren, zul je een extra vergoeding moeten betalen als je het park binnengaat. Je betaalt dan ongeveer 370 tenge (1 euro).
Let op;  bewaar je bonnetje voor het geval een boswachter erom vraagt.

Tijdens de zomer zullen rangers je naar een aangewezen kampeerterrein brengen omdat je niet de enige persoon bent die wil kamperen. Als je liever alleen bent, kunt je altijd een plekje in het bos zoeken. Tijdens het laagseizoen (van oktober tot mei) zijn er over het algemeen weinig mensen. De nachten kunnen heel erg koud zijn (vaak onder het vriespunt) en houd er rekening mee dat je hoger in de bergen bent, vooral als je besluit je tent op Kolsai 2 of Kolsai 3 te zetten. Je mag een kampvuur rond de meren maken, maar natuurlijk het is verboden om in het bos een vuurtje te stoken.

Camping Kolsai

Rondom Kaindy lake

Vanaf de parkeerplaats bij Kaindy lake hoef je niet ver te lopen om het verzonken bos te kunnen aanschouwen. Op ongeveer 10/15 minuten lopen (op soms erg steile stukken) vind je het meer. Het meer is ongeveer 400 meter lang en je kunt er langslopen. Mocht je meer zin hebben in avontuur je een een van de hike routes lopen die je een prachtig uitzicht geven op de ondergedompelde bomen. Daarnaast zijn er genoeg fijne plekjes om te picknicken en zoals ik hierboven al aangaf kun je als echte die hard duiker ook hier terecht.

Kaindy Lake

Kaindy lake

Kamperen rondom Kaindy lake

Het is toegestaan om je tentje aan de oever naast het meer op te zetten. Bij Kaindy lake is er geen speciale campsite waar je heen geleid wordt door bewakers. Zorg dat je de juiste maatregelen neemt wanneer je gaat kamperen. Want net als bij Kolsai lake kan het bij Kaindy lake enorm koud worden. Je zit er op 2000m hoog en de nachten zijn koud.
Let op: je mag geen kampvuur maken bij Kaindy lake.


No comments