Kolsai en Kaindy lake | Deel 2, Kazachstan

0

In dit artikel kom je meer te weten over het bezoeken van de Kolsai lakes en Kaindy lake, hoe je er komt vanuit Almaty, wat de beste reistijd is en waar je kunt overnachten.

Hoe kom je bij de Kolsai lakes vanuit Almaty

Optie 1: openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer naar Kolsai National Park is waarschijnlijk niet de beste optie wanneer je weinig tijd hebt. Maar mocht je de tijd hebben dan kun je de bus vanuit het Sayahat busstation (Almaty) naar Saty nemen, het dichtstbijzijnde dorp bij de meren. Vanaf daar kun je ervoor kiezen om een wandeling van 15 km te maken of verder te liften naar de toegangspoort. Terugkomen met dezelfde bus is redelijk moeilijk, tenzij je, jezelf enigszins duidelijk kan maken bij de locals (in Russisch).

Optie 2: eigen vervoer

Een duurdere optie is om een auto te huren. Als je bereid bent om de prijs te betalen, krijg je veel meer tijd en vrijheid om de omgeving te verkennen. Huur een SUV/ 4×4 auto, want de weg naar de Kolsai lakes is vrij hobbelig (houdt er rekening mee dat de weg niet verder gaat dan het eerste Kolsai-meer). Een auto kun je huren vanaf 30.000 tenge per dag (zo’n 80,- euro) via een lokaal kantoor in Almaty, maar als je op internet zoekt kun je goedkopere deals vinden. Let wel op, zodra je buiten de stad gaat, wordt de huur van een auto hoger. Er zitten GPS-trackers in de auto. Dus als je probeert er goedkoop vanaf te komen zullen ze je snel genoeg doorhebben.
Tip: vraag in je hostel / guesthouse of er nog iemand met je mee wilt. Op deze manier kun je de kosten delen.
UAZ 4x4

Optie 3: gedeelde taxi

We gaven hierboven al de tip om eens te proberen andere hostel / guesthouse gasten mee te krijgen op je trip naar de Kolsai lakes, lukt dit niet? Neem dan een gedeelde taxi. Want als je niet over eigen vervoer beschikt en niet de hele weg wilt liften is dit de beste optie. Ga naar het Sayahat busstation en zoek naar de gedeelde taxi’s die naar Kegen gaan, de naam van een dorp in de buurt van Saty (de chauffeurs roepen dit). Vraag de chauffeur om je af te zetten op de kruising met Saty (zeg “stop Saty povorot”). De gedeelde taxi kost ongeveer 3000 tenge per persoon (8,50 euro) naar de kruising met Saty.
Vanaf daar is het nog een 1,5u naar Saty, je kunt proberen om te liften. Sommige chauffeurs vragen om geld, betaal dan niet meer dan 2000 tenge en zorg dat je duidelijk bent om misverstanden te voorkomen. Zodra je aankomt in Saty, kun je je chauffeur vragen om je af te zetten bij de ingang van het park. Opnieuw, je kunt proberen om te liften of iemand 1000 tenge aanbieden voor het ritje.

Optie 4: liften

Als je de tijd hebt, probeer dan liftend naar de Kolsai lakes gaan. Het kost je helemaal niets en de reis naar de meren zal een avontuur op zich zijn! Neem een ‘Mashrutka’ (busje) of een gedeelde taxi om uit het stadscentrum te komen en zodra je de snelweg (A-351) bereikt, kun je liften richting Kegen. Mis de afslag naar Zhalanash / Saty niet. Ben duidelijk en maak vanaf het begin duidelijk dat je niet gaat betalen voor de rit, anders kun je problemen krijgen. Iedere Kazach ziet zichzelf namelijk als een taxichauffeur.

Optie 5: georganiseerde tour

Als je de Kolsai Lakes niet zelfstandig wilt bezoeken, boek dan een georganiseerde tour. Let op, ze kunnen behoorlijk duur zijn! Neem dus de tijd om wat onderzoek te doen en te zoeken naar de beste en goedkoopste deal. Als je wat Russisch begrijpt of iemand kent die je kan helpen (misschien de eigenaar van je hostel / guesthouse) kun je online je tour boeken. De meeste tours zijn inclusief maaltijden en accommodatie.

Hoe kom je bij Kaindy lake vanuit Almaty

Lake Kaindy bevindt zich op slechts 36 km van het eerste Kolsai-meer, de bovenstaande informatie is dus vrijwel hetzelfde. In plaats van helemaal naar Saty te gaan, moet je 1km voor het dorp links afslaan. De kruising bevindt zich in de buurt van een begraafplaats. Dit staat ook goed aangegeven op de borden langs de weg.
De weg naar Kaindy lake is nog hobbeliger en ruwer dan de weg naar Kolsai lake. Soms is hij ook gedeeltelijk overstroomd, je hebt dus echt een 4×4 nodig om er te komen. Ga langs de weg staan en probeer een lift te krijgen van een voorbijrijdende auto. Betaal dan niet meer dan 1000 tenge.
Kaindy lake

Verblijf bij Kolsai en Kaindy lake

Mocht je het niet zien zitten om in een tentje te slapen kun je altijd kijken naar accommodaties in de buurt. Er zijn twee accommodaties in de buurt van Kolsai lake. Ook zijn yurts en kamers in kleine guesthouses beschikbaar in de buurt van het eerste meer. Deze (commerciële) yurts kosten 7000 tenge p.p. (zo’n 17,50), een kamer kost je 4000 tenge p.p. zijn, inclusief ontbijt. Houd er rekening mee dat de prijzen kunnen variëren, afhankelijk van het seizoen.  Neem je eigen eten mee want er zijn geen restaurantjes of winkels in de buurt van Kolsai 1. Sommige homestays bieden lunch en diner voor 1000 tenge per maaltijd. Wil je bij Kolsai 2 of het 3e meer slapen, zul je toch echt een tentje mee moeten nemen. Hier zijn geen accommodaties waar je kunt overnachten.
Let op: de homestays en yurts in het Kolsai National Park zijn gesloten van oktober tot mei.
Yurt Kolsai 1

Van juni tot september begint het echte seizoen. Je zult ook merken dat het wat drukker is bij de meren. Dit is de beste tijd om te kamperen, de nachten zijn niet meer zo koud en de kans dat de zon schijnt is natuurlijk het grootst omdat het zomer is. Omdat er meer toeristen zijn die naar de meren willen is het liften een stuk gemakkelijker.  
Wij adviseren om in de herfst oktober/ november of lente april/ mei te gaan. Het kamperen is wel wat koud maar je hebt de meren voor jezelf. Je kunt overdag lekker buiten zijn maar ook de guesthouses zijn open. Dus mocht je niet willen kamperen kun je altijd hier terecht. Liften is iets lastiger dan in de zomer maar wanneer je bereid bent een kleine vergoeding te geven aan de chauffeur kom je ook wel bij de meren terecht. Vraag vooraf wel even na of de meren nog bevroren zijn, het zou zonde zijn als je alleen maar een witte sneeuwvlakte zou zien.
De winter van december tot maart raden we af. De temperatuur is echt te laag en het is ook erg moeilijk om bij de meren te komen. Veel wegen en hiking parcours zijn afgesloten vanwege de sneeuwval.

No comments