5x Architectonisch Astana, Kazachstan

0

Astana is een stad dat de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling is. Er wordt constant gewerkt aan uitbreiding van de stad, hierdoor geeft de stad je een Dubai gevoel, maar dan in de steppe van Centraal Azië. Als echte architectuur freak kun je hier je hart ophalen. Want Astana heeft er in de afgelopen 20 jaar behoorlijk wat bijzondere gebouwen en architectonische hoogstandjes bij gekregen.
Ook was Astana het podium voor de wereldtentoonstelling ‘Expo 2017’, maar wat is er allemaal nog meer te zien in Astana? Hieronder en 5 tips die je minimaal gezien moet hebben.

1. Piramide van Vrede

De piramide van vrede of de ‘Palace of Peace and Reconciliation’ is van buiten een interessant gebouw om te zien. Het past in het architectonisch geheel van Astana. Van binnen is deze piramide nog indrukwekkender.
In de kelder zit een grote concertzaal. In het middeldeel bevindt zich een centrale ruimte die fungeert als vergaderzaal voor religieuze leiders van de wereld. Dit gebeurt rondom een grote tafel met een grote zon afgebeeld. De symboliek hiervan stamt af van het oorspronkelijke voorwerp van aanbidding: de zon.

2. Moskeeën

Schuin tegenover de Piramide van vrede bevindt zich de Hazran Sultan Moskee, deze is in 2012 geopend. Met een capaciteit van maar liefst 10.000 is het de grootste moskee van Centraal Azië.
Aan de andere kant van de Osjim River bevindt zich de derde grootste moskee van Centraal Azië: Nur Astana Moskee. Deze moskee ligt tussen de Khan Shatyr en de Bayterek Tower.

3. Khan Shatyr

Even ontsnappen aan de vele indrukken die de stad bij je laat opkomen? Dan is Khan Shatyr de place to be. Hier kun je shoppen, lekker eten, er is een grote speelhal en een aantal attracties en tot slot kun je op de bovenste etage even relaxen op een kunstmatig strand of in een spa.
De entree van dit strand is wel behoorlijk prijzig. Je betaald ongeveer 28,- p.p. om er binnen te komen (dit heeft ons weerhouden om hier te gaan zwemmen).

 

 

 

 

4. Bayterek Tower

Als je vanuit Khan Shatyr de trap afloopt en door een boog van de Eurasian bank kijkt, zie je de trots van Astana: Bayterek Tower. De Bayterek Tower symboliseert een grote boom met een groot gouden ei. Het is een verbeelding van het mythische verhaal over Samruk en de levensboom. Na het leggen van het ei, verliet Samruk de boom en liet de boom schudden. De zaden die daarbij vielen zouden het begin zijn van alle plantensoorten en de mensheid hebben laten genezen van al haar kwalen.

Astana

5. Expo

Zoals we hierboven al even verklapte stond Astana vorig jaar in het teken van de wereldtentoonstelling ‘Expo 2017’. Hiervoor is een speciaal gebouw ontworpen. Een uitdaging hierin was om gebouwen te ontwerpen die daarna gemakkelijk getransformeerd zou  kunnen worden naar bruikbare ruimtes, zoals musea, kantoorgebouwen, educatieve voorzieningen en dergelijke. Hier is tijdens de ontwerpfase rekening mee gehouden. Als je hier loopt kijk je dus ook met die ogen naar de prachtige glimmende bol die er neergezet is.

 

 

No comments