8x must do in Luang Prabang, Laos

0

Wanneer je de kans krijgt om naar Laos te gaan dan mag je Luang Prabang zeker niet overslaan. De relaxte sfeer, natuur en het heerlijke eten (een mix van de Franse en Laotiaanse keuken) zorgen ervoor dat Luang Prabang een plaats is waar je niet meer weg wilt. De oude koningsstad werd eind 1995 door Unesco op de werelderfgoedlijst van belangrijkste cultuurgoederen van de wereld gezet en dat vinden wij helemaal terecht!

Nr. 1 Tat Kuang Si watervallen

Met stipt op nummer 1. De waterval ligt op ongeveer een uurtje rijden van Luang Prabang. Je komt er gemakkelijk met een tuk tuk, maar je kunt er ook voor kiezen om per fiets of mountainbike te gaan. Dat is eigenlijk wel alleen weg gelegd voor de die-hards! Want door het warme en vochtige weer in combinatie met flinke heuvels is het best een pittige tocht. Vergeet je zwemkleding niet mee te nemen! Het is namelijk echt een verademing om in het heerlijke blauwe water van de waterval te springen.

Nr. 2 Tak-Bat Monniken

Een prachtig ritueel wat je zeker niet mag missen is de Tak Bat (de aalmoesronde). Deze eeuwenoude traditie staat centraal in het boeddhisme. Monniken lopen op blote voeten, geruisloos, door het oude stadsgedeelte. De lokale bevolking wacht tijdens zonsopkomst aan de kant van de weg, vaak geknield op matjes, op de monniken die een ronde lopen, van oost naar west. Zorg dat je op tijd opstaat zodat je getuigen kan zijn van de lokale bevolking die offers geeft aan de monniken, voornamelijk sticky rice, maar ook soms snoepgoed.
Neem in acht dat dit een eeuwenoude traditie is en zorg dat je respectvol en op gepaste afstand blijft van dit ritueel.


Nr. 3 Laotiaanse kookles

Je zal worden meegenomen naar de kleurrijke markt van Luang Prabang. Na het bezoekje aan de markt, keer je terug naar de kookschool. Hier leer je verschillende Laotiaanse gerechten te bereiden en na afloop mag je genieten van je eigen bereide bordje sticky rice.

Nr. 4. Wat Xieng Thong (tempel)

Wat ons betreft de mooiste tempel van Luang Prabang. De muren zijn ingelegd met mozaïek die het leven van de gewone Laotiaan uitbeelden. Een indrukwekkend bouwwerk wat zich bevindt tegenover nr. 5: het Phou Si gebergte. 

Nr. 5 Phu Si (tempel en berg)

De Phu Si Tempel ligt boven op de berg in het centrum. Je betaalt een paar euro entree voor de tempel en na een kleine klim kom je aan bij de tempel. Voor de tempel zelf hoef je niet naar boven maar het uitzicht is er echt prachtig. Zeker bij zonsondergang! Je moet er wel wat voor over hebben want aan het einde van de dag sta je een beetje gepropt met andere toeristen boven op de berg te genieten van het uitzicht.

Nr. 6 Avond markt

Zoals de meeste avond markten is ook deze night market een leuk uitje voor na het eten. De straten zijn gezellig verlicht en je vindt er kraampjes waar je allerlei kleine souveniertjes kunt kopen. Mocht je nog een beetje trek hebben kun je hier ook terecht voor vers fruit of een smoothie.

Nr. 7 Zwembad La Pistoche

Wanneer je verkoeling zoekt in de zinderende hitte van Luang Prabang, raden we je aan om naar La Pistoche te gaan. Je kunt er heerlijk afkoelen in het zwembad en meteen een drankje drinken aan de bar die in het zwembad zit. Zorg dat je met de tuktuk driver een dealtje sluit zodat hij je op een bepaalde tijd weer ophaalt. De mannen die buiten het zwembad staan te wachten vragen je 5x de prijs van de heen rit.
TIP: Door de weeks is het hier rustiger. In het weekend is dit ook een plek waar Laotianen op zoek gaan naar afkoeling.

Nr. 8 Massage

Begin of eindig je dag goed met een fijne massage. Voor 5,- ben je een uur onder de pannen! 1 tip: vraag om een oil massage als je toe bent aan een beetje ontspanning. Doe je dit niet, dan kan de massage aanvoelen als een martelgang.

No comments