Orang Oetans spotten op Borneo, Maleisië.

0

Het is geen geheim dat het slecht gaat met de Orang Oetan. Het leefgebied van de Orang Oetans wordt in een rap tempo verkleind door de kap van het oerwoud, die plaats moet maken voor palmolieplantages. Staat het spotten van wilde Orang Oetans nog op jouw bucketlist? In dit artikel lees je waar je de beste kans hebt om de Orang Oetans te spotten in Maleisisch Borneo.

Twee Soorten Orang Oetans

Er leven twee soorten Orang Oetans op aarde: De Borneose Orang Oetan en de Sumatraanse Orang Oetan. Deze Orang Oetans komen enkel nog maar voor op Borneo (Maleisië/Indonesië) en Sumatra (Indonesië). Waar beide soorten op het oog erg veel op elkaar lijken verschillen ze genetisch gezien voldoende om beide als aparte soort aan te merken.

UPDATE: Recentelijk (november 2017) is er nog een derde soort Orang Oetan ontdekt op het eiland Sumatra.

Rehabilitation Center

De grootste kans om Orang Oetans te spotten op het Maleisisch deel in Borneo is in de Rehabilitation Centers, waarbij je deze Orang Oetans in het (semi) wild kan spotten.
De twee belangrijkste en bekendste rehabilitation centers zijn:

  • Semenggoh Wildlife Rehabilitation Center (Sarawak)
  • Sepilok Orangutang Rehabilitation Center (Sabah)

Bij beide plekken is er een grote kans om de Orang Oetans van zeer dichtbij tegen te komen. De Orang Oetans leven hier in het semi-wild. Dit betekent dat ze wel in het wild leven, maar meerdere malen per dag gevoed worden op een voederplaats. Op verschillende tijdstippen komen de Orang Oetans vanuit de jungle naar de voederplaats om daar te eten maar ze kunnen er ook voor kiezen om zelf eten te zoeken in de jungle.

Tip: Wanneer je in Sepilok een kaartje koopt is deze geldig voor zowel de ochtend als de middag. Een bezoekje in de middag doorgaans meer waard. In de middag zijn er minder toeristen (omdat de busjes vaak in de ochtend vertrekken) en hierdoor laten de Orang Oetans zich dan ook makkelijker zien.

Kinabantangriver, Sabah

Wanneer je een boottocht over de Kinabantangriver doet, bestaat er ook een kans om de Orang Oetan echt in het wild te spotten – naast alle andere wilde dieren in de natuur rondom de Kinabantangriver.
De kans dat je tijdens deze tocht een groepje Orang Oetans tegen komt is weliswaar kleiner dan in het rehabilitation center, maar des te meer bijzonder is het om het beest hier helemaal in het wild te spotten. In een ander artikel kun je meer lezen over het spotten van de Big 5 van Borneo. 

No comments