9 Must do’s in de hoofdstad van Georgië: Tbilisi.

0

Tbilisi is de hoofdstad en daarmee ook meteen de grootste stad in Georgië, gelegen aan beide zijden van de Mtkvari-rivier met een bevolking van ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Een charmante stad die werd gesticht in de 5e eeuw maar ongeveer al 29 keer is herbouwd. Gelukkig is de oude stad grotendeels intact gebleven of mooi herbouwd waardoor je lekker kunt struinen door de smalle, steile steegjes en je kunt verwonderen over de scheve en schuine huizen.

Hieronder negen dingen die je niet mag missen wanneer je Tbilisi bezoekt.


Bezoek het oude centrum

De oude stad van Tbilisi heeft de afgelopen jaren een enorme opknapbeurt gekregen. Je kunt er uren ronddwalen in de oude steegjes of een kijkje nemen bij de lokale kunstwinkels, wijnhuizen of lekker van een hapje & drankje genieten in één van de kleine restaurantjes.

De oude huisjes met decoratieve balkonnetjes, gelegen tegen de heuvelwand lijkt net een decor van een romantische filmset.

oude centrum Tbilisi

Gratis stadstour

Een fijne manier om de oude (binnen)stad te verkennen is de gratis stadstour die aangeboden wordt door Tbilisi Hack. Je gaat dan samen met andere toeristen en een guide zo’n 3 uur de oude stad in waar je goede uitleg krijgt over de historie. Aan het einde van de tour is het gebruikelijk om je gids een fooi te geven.

Maak online een reservering voor de GRATIS stadstour. 

Probeer de lokale gerechten

Waar je in veel voormalige Sovjetlanden gerechten krijgt waar veel vlees in zit kun je in Georgië ook terecht voor heerlijke vegetarische verrassingen. Wij zijn dan niet vegetariër maar we houden van de Khinkali die in vele varianten te verkrijgen is, gevuld met aardappel, groenten of vlees. Of probeer het meest gebruikelijke gerecht dat ook als het nationale gerecht wordt beschouwd: Khachapuri, een “pluizig” brood met in het midden ervan gesmolten kaas met een rauw eitje erin. De korst is een goed brood dat je gebruikt om in de kaas te dopen.

Verschillende regio’s van het land hebben verschillende versies van Khachapuri. Khachapuri van Centraal-Georgië lijkt meer op een calzone dan de traditionele Khachapuri, terwijl West-Georgië graag meer kaas toevoegt aan de Khachapuri. Zuid-Georgië serveert zijn Khachapuri graag met een rauw ei erop en een scheutje boter.

Genieten van wijnproeverij

Drinken kunnen ze in Georgië wel. Of het nu gaat om zelfgestookte wodka of om een lokale wijn: ze lusten het allemaal. In Georgië ligt één van de oudste wijngebieden van de wereld. En vandaag de dag worden nog steeds op veel plekken in het land druiven gekweekt en wijn gemaakt. Nederlanders beginnen de Georgische wijnen, geroemd door de smaak en kwaliteit, ook steeds meer te ontdekken. Ontdek de smaken van verschillende wijnsoorten in een Georgische proeverij. Gemaakt op traditionele wijze in Qvevri-potten, of op de hedendaagse methode in ketels.

Beklim de berg naar het grote beeld

The Mother Georgia ligt op een hoge heuvel met uitzicht op de stad, je kunt er ofwel omhoog lopen, of je kunt de kabelbaan nemen vanuit het oostelijke deel van de stad. De rit is slechts 2 lari. Boven kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de oude stad.

Je zult genieten van een mooi uitzicht op de stad, vergelijkbaar met de top van het Mtatsminda-park. 

Standbeeld Tbilisi

Het Kartlis Deda standbeeld staat symbool voor de stad Tbilisi.

Bezoek de verschillende kerken

Er is geen tekort aan kerken in Tbilisi of Georgië; je zult nooit ver verwijderd zijn van één van de vele kerken. Degene die je zeker niet mag missen, is de enorme kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi of lokaal bekend als “Sameba”. De bouw van de kathedraal werd pas in 2004 voltooid, dus het biedt niet dezelfde hoeveelheid geschiedenis als de meeste andere kerken in Tbilisi. Maar de Holy Trinity Cathedral is op andere manieren indrukwekkend.

Het is met zijn hoogte van 97,5m de op twee na grootste orthodoxe kathedraal ter wereld, na de Izaäkkathedraal in Sint-Petersburg en de kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou.

Holy Trinity Church Tbilisi

De grote Holy Trinity Church in Tbilisi.

Wanneer je voor de entree staat, zie je hoe groot de kerk werkelijk is.

Oude vrouwtjes verkopen kleine kaarsjes rondom de kerk.

 

Voor weinig geld heb je een setje van 10 kaarsjes om ter nagedachtenis aan te steken in de kerk.

Neem een zwavel bad

De beroemde Sulphur Baths bevinden zich in de wijk Abanotubani in het midden van de oude stad. De zwavelbaden zijn een geweldige plek om een uur of twee te ontspannen, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar.

De meeste baden zijn 24/7 open en de prijs varieert van 30 Lari voor de goedkoopste privékamer tot 100 Lari voor een privékamer. De kwaliteit van de kamer varieert evenveel als het prijsverschil. Er zijn ook openbare ruimtes beschikbaar voor 3 Lari.

Terwijl de dure kamers volledig zijn gerenoveerd met zowel een warm bad als een koud bad en zelfs een privésauna. De goedkopere kamers zijn meer basic met een oude Sovjet-look met alleen een warm bad en een warme / koude douche.

Het zwavelbad maakt sinds het begin van de stad deel uit van de geschiedenis van Tbilisi, omdat Tbilisi vrij vertaald wordt naar ‘warme locatie’. 

De zwavelbaden in het oude centrum van Tbilisi

Bekijk het poppenspel

De scheve klokkentoren is gemaakt door de beroemde Georgische poppenspeler Rezo Gabriadze.

Elk uur opent een venster aan de bovenkant en een engel raakt de bel. Onder de klok opent een scherm en toont de cirkel van het leven: jongen ontmoet meisje, huwelijk, bevalling en begrafenis.

 

Eet de ‘Georgian Snickers‘ of ander lokaal snoep

Er zijn twee soorten zelfgemaakte snoepjes in Georgia, Churchkhela en Taklpi. Deze worden verkocht van oude babushka’s op straathoeken tot grote winkels in de hoofdstraten. Het is onmogelijk om door Tbilisi te lopen zonder een winkel of twee te zien die het verkopen.

Churchkhela is een worstvormige Georgische snoepstick met walnoten in het midden. Ze worden gedompeld in dik, heet druivensap. Het andere lokale snoep is Taklpi, dat zijn fruitrollen. Er zijn tal van variëteiten, waaronder pruimen, peer, appel en zelfs kiwi.

Op straat wordt het lokale snoep verkocht door oudere vrouwtjes.

Bekijk hieronder nog een video over de stad Tbilisi.

No comments