Bezoek het David Gareja Klooster in Georgië

0

In een semi-woenstijn landschap op de hellingen van Mount Gareja in de Kakheti regio vind je klooster. Talloze cellen uitgehouwen uit de rotswanden, kapelletjes, kerkjes en woonruimtes vormen samen de David Gareja Monestary. Een Georgisch Orthodox klooster, waarvan een deel van het complex op Azerbeidzjaans grondgebied ligt. Het kost je wat moeite om er te komen, maar een bezoek aan David Gareja is het absoluut waard. We laten je zien waarom!

Grotkloosters

David Gareja is één van de grotkloosters die Georgië te bieden heeft. Naast David Gareja zijn ook de grotwoningen van Vardzia en de grotkloosters nabij Gori interessante plekken om te bezoeken tijdens je verblijf in Georgië. Ondanks dat de grotkloosters van David Gareja zo afgelegen liggen, wonen er hier ook monniken. Tijdens je bezoek aan dit klooster heb je de kans om één van hen voorbij te zien lopen in hun gewaad.

Bezienswaardigheden David Gareja

Bij aankomst loop je door een klein schattig binnentuintje, waarbij je aan de linkerkant de grotwoningen van het complex ziet zitten. Het complete complex, verdeeld over een grote afgelegen zone, bestaat uit 15 kloosters, waarvan toeristen vaak maar twee van deze bezoeken: Lavra en Udabno.

Lavra klooster

Lavra klooster is het oorspronkelijke klooster. Vandaag de dag wonen hier weer monniken in, ondanks dit klooster meermalen verwoest is. Het werd gesticht in de 6e eeuw door David Gareja om het Christendom te verspreiden over Georgië. Nadat de Mongolen het in 1265 verwoest hadden, werd het weer opgetuigd in de 14e eeuw. Later, tijdens pasen in 1615 werd het opnieuw vernietigd waarbij 6000 monniken gedood werden door Sjah-Abbas Soldaten.

David Garedja Georgie

Het Lavra klooster, beneden in het complex.

 

 

 

 

Udabno klooster

Het Udabno klooster ligt hoger op de berg. Het is even een klim naar boven, maar vanaf daar heb je ook een prachtig 360 graden uitzicht over Kakheti. Als je vanaf daar richting Zuid-Oosten kijkt, kijk je zo over Azerbeidzjan.

Om beide kloosters te bezoeken moet je zo’n 2 tot 3 uur rekenen om ze beide te bezoeken.

Het uitzicht over een droog bergachtig landschap met Azerbeizjan in de verte.

Hoe kom je bij David Gareja?

David Gareja ligt op een afstand van 60-70 kilometer van Tbilisi vandaan. Hoe dichter je bij David Gareja komt, hoe meer het landschap verandert. Het landschap verandert langzaam in een saai, droog, bergachtig landschap. De weg ernaartoe is ook alles behalve goed te noemen. Zandwegen vol met hobbels en kuilen, zorgen ervoor dat het een tijdje duurt voordat je bij David Gareja aankomt.

Breng je een bezoekje in de zomermaanden (juli of augustus), probeer dan zo vroeg mogelijk te gaan. In deze maanden kan de temperatuur namelijk erg oplopen.

 

No comments