Bandipur en Ramkot, terug in de tijd in Nepal.

0

Waar je ook gaat of staat in Nepal, je kunt er eigenlijk bijna niet omheen: Bandipur. Samen met Bandipur is ook het nabij gelegen Ramkot een bezoekje waard. Beide dorpen zijn gelegen in de Gandaki Zone in het centrum van Nepal, met een zicht op de Himalaya.

Bandipur

Aangekomen in Bandipur komt er meteen een rust op je af. Het centrum ziet er rustig en relaxed uit met oude traditionele gebouwen aan weerszijden van de hoofdstraat. Het is er lekker om even rond te wandelen en te genieten van het uitzicht op het Tundikhel plein, op 10 minuten lopen vanaf het centrum.

Zonsopkomst Bandipur

Na één nachtje in Bandipur, sta je de volgende ochtend vroeg op. Vanuit het centrum loop je in 10 minuten naar het viewpoint om vanuit daar de zonsopkomst te bekijken. Hoewel je in Bandipur op ‘slechts’ 1000 meter verblijft, kijk je de zonsopkomst vanaf een punt, boven een groot wolkendek. Erg indrukwekkend!

Bekijk hieronder een korte timelapse van de zonsopkomst boven de wolken in Banidpur.

Siddha cave

Op ongeveer 1 uur wandelen vanaf Bandipur vind je de Siddha cave. Deze grot is de grootste grot van Nepal.
Onderweg vanuit Bandipur doorkruis je mooie groene bergachtige omgeving en kom je oude landwerkers tegen. Of oude vrouwtjes die grote rieten manden vol met groen op hun rug sjouwen.

De tijd staat stil in Ramkot

Heb je de tijd, neem dan zeker de tijd voor een dagtrip naar Ramkot. Op 2 tot 3 uur lopen door een heuvelachtig landschap, langs de rijstvelden en rustgevende uitzichten ligt het kleine Magar dorpje waar de tijd echt heeft stilgestaan.
Lemen hutjes en leien dakjes, omringd door bamboe-hekjes kenmerken het dorpje. Op straat lopen kakelende kipjes en jonge geitjes huppelen van vrolijkheid rond.
Een man zit manden te vlechten, een oude vrouw is haar gember aan het schillen en een ander vrouwtje is druk bezig met het maken van schaaltjes gemaakt van bladeren.
De lokale mensen kijken je nieuwsgierig en met een glimlach aan. Toeristen zijn hier op 1 hand te tellen. Na het nuttigen van je lunch en lekker rondgelopen te hebben in het dorpje is het weer tijd voor je terugweg naar Bandipur.

Het is een stukje lopen, door een groen bergachtig landschap…

…maar eindelijk na zo’n 2 uur wandelen komt het dorpje in zicht.

Ramkot is een klein schattig bergdorpje met traditionele Magar inwoners.

Hoe kom je in Bandipur?

Vanuit Pokhara is het prima te doen om een local bus te nemen naar Dumre. Dumre is het meest nabij gelegen stadje.
Vanuit Chitwan / Sauraha is het beter om een touristbus te boeken. Hier boek je een bus naar Pokhara en stap je in Dumre uit. Het is duurder dan de local bus, maar meer gemak. Wil je alsnog vanuit Chitwan met de local bus gaan, dan moet je een keer of 2 / 3 overstappen. Waar dat precies moet… ook dat weten niet alle locals even goed. 😉
Vanuit Kathmandu is een tourist bus de beste optie om in Dumre aan te komen.
In Dumre stap je over op de local bus naar Bandipur. Vanuit Dumre gaat de local bus direct naar jouw bestemming: centrum van Bandipur. Dit ritje duurt 30-45 minuten en kost je 50 rupees.

Bekijk hieronder de video van het dorpje Ramkot.

No comments