Thorung La Pass, het hoogtepunt van het Annapurna Circuit

0

Het is zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van het Annapurna Circuit: de Thorung La Pass. Halverwege het circuit bewandel je over het hoogste punt.

Thorung La pass

Bij het lopen over de Thorung La pass loop je over de langste pass ter wereld. Met een hoogte van 5416 meter is dit het hoogste punt van de Annapurna Circuit Trek. Samen met een bezoek aan Tilicho Lake zal de oversteek van de Thorung La Pass het meest uitdagende stuk van het gehele circuit zijn. De ochtenden zijn ontzettend koud en de lucht is er ontzettend ijl. Samen zorgen ze ervoor dat het je enige moeite kost om de top te bereiken.

Houd het volgende altijd in je achterhoofd: ‘take it slowly, it’s not a competition!

Yeah, we made it! Thorung La Pass is met 5416 meter het hoogste punt van het Annapurna Circuit.

 

Het bord op het hoogste puntje van de Thorung La pass.

 

 

Thorung Phedi

Wanneer je het circuit vanuit Besisahar start, zal Thorung Phedi het laatste dorpje zijn voor de pass. Je kunt hierbij kiezen om vanuit Thorung Phedi Base Camp (ong. 4400 m.) of vanuit High Camp (ong. 4800 m.) te starten. In ongeveer 3-4 uur loop je naar het hoogste punt van de pass en in ongeveer 7-8 uur loop je naar het dorp aan de andere kant van de pass: Muktinath.

Vanaf High Camp staan er om de X-aantal meters een vlag, die het pad naar de top aangeven. Vanaf iedere vlag, kun je de volgende vlag alweer zien staan.

Praken Gompa klooster Manang

Voordat je je richting de Thorung La Pass begeeft, is Manang de laatste ‘grote’ village. Hoog in de berg van Manang ligt een klein klooster: Praken Gompa. Dit wordt al 35 jaar bewoond door een 70-jarige vrouwelijke monnik. (2018)
In ongeveer 1,5 uur loop je naar dit kloostertje, ruim 400 meter boven Manang. Wanneer je dit klooster, gebouwd in de berg, betreedt komt deze vriendelijke vrouw je tegemoet. Ze neemt je mee in een apart kamertje, waarbij ze je een ketting geeft en een gebed over je uitspreekt.

Je bent nu helemaal klaar om veilig de Thorung La Pass over te steken!

In het midden van de berg, 400 meter boven de stad Manang, zit Praken Gompa gebouwd in de berg. Zie jij het klooster?

Deze vrouwelijke monnik spreekt een gebed over je uit, zodat je veilig de Thorung La Pass oversteekt.

 

 

No comments