Betoverend Marokko

0

Sesam, open u! Marokko, een land met vele gezichten. Op nog geen 4 uurtjes vliegen sta je oog in oog met het indrukwekkende Atlasgebergte, wirwar van steegjes, souks en de historische medina van Marrakesh. Het lijkt wel of je in een tijdmachine bent gestapt om 100 terug te gaan in de tijd.

De mix van Arabische kruiden en geuren komen ons tegemoet wanneer we uit de bus stappen om deel te nemen aan de complete chaos in de straten van Marrakech. We lopen langs straatkatten, aapjes die het voorzien hebben op toeristen, slangenbezweerders en oude ezeltjes die houten karren trekken door de nauwe steegjes. Wanneer we aankomen bij de traditionele riad die we vooraf al geboekt hebben wanen we ons in een oase van rust. We verblijven 7 dagen in Marokko en dat is precies genoeg om de woestijn, souks, paleizen en moskeeën, die versierd zijn met de mooiste tegeltjes, te bezoeken in Marrakech en Fez.

Hieronder een lijstje met de leukste en mooiste bezienswaardigheden.

Slapen in een traditionele riad

Een traditionele riad is een oude huis of paleis met een binnenplaats. Vroeger was dit het onderkomen van een hele familie die samen onder 1 dak leefden. Tegenwoordig zijn dit de meest voorkomende overnachtingslocaties, al zijn ze vaak moeilijk te vinden nauwe straatjes zonder naambord of huisnummers. Wij boekte onze riad vooraf om verzekerd te zijn dat we midden in de medina zaten.

Struinen door de souks

Waar je ook bent in Marokko, je zult genoeg souks (markten) tegenkomen in de medina’s om lekker rond te struinen en leuke souveniertjes te kopen. Ben je er wel van bewust dat de kans om de weg kwijt te raken vrij groot is in de smalle straten. Zorg dan dat je een winkeleigenaar de weg vraagt. Anders kan het zomaar zijn dat je ongevraagd een ‘guide’ krijgt die je heel vriendelijk de weg wijst en na afloop geld eist. Wanneer je iets leuks gevonden hebt wat je wilt kopen: onderhandel!! Ze vragen doorgaans 3x zoveel aan toeristen, dus wees slim en start niet te hoog met de onderhandeling. Maar bovenal, geniet van de overweldigende geuren, kleuren en smaken.

Zonsondergang

Of je nu in de stad, op het strand, in de bergen of in de woestijn bent, zorg dat je weet hoe laat de zonsondergang is. Want deze oranje/ gouden waas wil je echt niet missen! Pak er een glaasje ‘berberwiskey’ (muntthee) bij en geniet van het spektakel.

Quad rijden

Dit kan je ter plekke regelen, in je riad, hotel of het lokale reisbureautje. Wij maakten een rit van 1.5u quad rijden met een tussenstop om thee te drinken. Super leuk om te doen en wanneer je een stedentrip maakt erg leuk om even te ontvluchten aan de drukte.

Overnachten in de woestijn

Mocht je meer tijd hebben zou ik je echt willen aanraden om een overnachting in de woestijn te boeken. Tijdens ons bezoek in Marrakesh spraken we een groepje toeristen die dit gedaan hadden en er lyrisch over waren! Reken op 1 a 2 overnachtingen en waan je in een sprookje met prachtige zandduinen en een adembenemende sterrenhemel.

TIP: Neem warme kleren mee voor in de woestijn. Hoewel het er overdag aangenaam of zelfs heet kan zijn, kan het ‘s nachts erg afkoelen.

Koningsteden bezoeken

Fèz, Marrakech, Meknès en Rabat zijn de 4 koningssteden die in het verleden dienst deden als hoofdstad van het koninkrijk Marokko. Je kunt ervoor kiezen om ze allemaal te bezoeken of er een paar uit te pikken. Hoe dan ook je zult betoverd zijn door alle schoonheid in deze steden.

 

 

 

No comments