Vardzia, de bekendste grotwoningen van Georgië

0

Je hebt het misschien al eens voorbij zien komen op televisie. De grotklooster van Vardzia was decor van de 8e aflevering van ‘Wie is de Mol 2018‘. In deze aflevering moesten deelnemers een mix van zang-geluiden herkennen, die in verschillende ruimtes van het grottencomplex ter horen gebracht werden. Deze ruimtes van het grottencomplex dienden jaren lang als woningen. Lees hier meer over het grotklooster van Vardzia.

Grotwoningen in Georgië

In Georgië liggen op verschillende plekken grotwoningen. Zo heb je het David Gareja klooster en de grotstad Uplistisikhe, maar Vardzia is misschien wel de bekendste van de grotwoningen in Georgië. De geschiedenis van deze grotwoningcomplexen gaat wel duizenden jaren terug in de tijd. Dus als je een beetje cultuurhistorie wil snuiven, een bezoekje aan dit eeuwenoude erfgoed is zeker een bezoekje waard.
In dit artikel lees je meer over het grottencomplex van Vardzia en hoe je er het beste kan komen.

Grottencomplex van Vardzia

Het grottencomplex van Vardzia ligt in het zuiden van Georgië, vlak aan de grens met Turkije en Armenië. Dit lag op een strategische plek en het klooster werd gebouwd als bescherming tegen de Mongolen. Het dertien verdiepingen tellende complex bestond uit zo’n 6.000 appartementen, een kerk en een troonzaal.
Door een aardbeving is een deel van het complex afgebroken, waardoor tunnels en kamers tegenwoordig zichtbaar zijn geworden. Wat nu vanaf de waterkant van de Mtkvari rivier te zien is, was vroeger verborgen.

grotwoningen georgie vardzia

Links het grottencomplex van Vardzia, gelegen aan de Mktvari rivier (rechts).

 

vardzia grotklooster georgie

Vanaf een afstandje is het grottencomplex zichtbaar. Zichtbaar geworden door een aardbeving in de 13e eeuw.

Bezienswaardigheden van het kloostercomplex

Sinds enkele jaren zijn delen van het klooster weer bewoond door monniken. Hoewel ze wel elektriciteit hebben, moeten ze het water nog met emmers uit een put halen. Als bezoeker is het niet mogelijk om bij de woningen van deze monniken te bezoeken. Maar daarnaast zijn er nog wel andere bezienswaardigheden die het complex te bieden heeft, onder andere ‘De Kerk van Ontslapenis’.

De kerk van Ontslapenis is uitgehouwen uit de rotsen en meet 9 meter hoog. Binnen in de kerk vertellen kleurrijke fresco’s het verhaal van Jezus. Daarnaast eren de Fresco’s Koningin Tamar en Koning Georgi III.

fresco vardzia

Binnen in de kerk van het kloostercomplex van Vardzia bedekken kleurrijke fresco’s de muren.

Hoe kom je bij Vardzia?

Vardzia ligt op ongeveer 4 uur rijden vanaf de hoofdstad Tbilisi. Je zou een bezoekje kunnen overwegen als dagtripje, maar dit betekent dat je een hele dag kwijt bent voor deze dagtrip naar dit culturele erfgoed.
Een andere mogelijkheid is om Vardzia te bezoeken vanuit Akhaltsikhe, een stad die op ongeveer een uur rijden van Vardzia ligt.

No comments