Bezoek Yazd, de eeuwenoude woestijnstad in Iran. 

0

We nemen je mee duizenden jaren terug in de tijd. Yazd is één van de oudste steden van Iran en een centrum van het zoroastrisme, een dualistische religie die zijn oorsprong in het Perzische rijk heeft. De stad die sinds 2017 officieel Unesco werelderfgoed is en omringd wordt door woestijnen heeft een lange, culturele geschiedenis. Yazd was namelijk een belangrijk onderdeel van de zijderoute en door de unieke ligging is Yazd bespaard gebleven van aardbevingen, oorlogen en invasies. 

Dwalen door het oude centrum van Yazd

Verdwalen is niet moeilijk in het labyrint van het oude centrum. Een wirwar van smalle lemen steegjes zorgen soms voor een desoriëntatie. Al toeterend komen jonge mannen op motoren de hoek om van deze steegjes en roepen je nog even enthousiast na: “Welcome!”

Terwijl je de weg even kwijt bent, zie je in de verte de pieken van de minarettes van de Jameh Mosque er weer bovenuit steken. Een prettig herkenningspunt ten midden van het oude centrum van Yazd.

Bezoek de Jameh Mosque in het oude centrum

De smalle steegjes leiden je tot de vrijdagsmoskee van Yazd: de Jameh Mosque. Ontelbare stukjes mozaïek vormen samen de kleurrijke gevels en koepels van de deze moskee. De minarettes en koepel prijken boven alle lemen huisjes uit met een magisch uitzicht op de bergen in de verte. 

Een bezoekje aan deze moskee kost 80.000 rial per persoon. 

Yazd jameh mosque

De vrijdagsmoskee (Jameh Mosque) van Yazd in het oude centrum van Yazd.

 

Yazd moskee koepel

Duizenden stukjes kleurrijke mozaïek vormen samen het geheel van deze prachtige moskee.

Bezienswaardigheden in Yazd

Naast Jameh Mosque zijn er tal van bezienswaardigheden in de stad van Yazd: 

  • Het Amir Chaqmaq complex (foto)
  • De bazaar
  • Watermuseum
  • Alexander prison
  • Seyed Rokn Addin Mausuleum 
  • Ateshkadeh Firetemple
  • Traditionele huizen met windtorens

Om verschillende bezienswaardigheden in Yazd te bekijken kun je hier het beste 2-3 dagen voor uittrekken.

Amir Chaqmaq Yazd

Het Amir Chaqmaq complex. Een levendige omgeving waar locals en toeristen samenkomen.

Leuke rooftop restaurantjes in Yazd

Wanneer je in Yazd bent kun je op verschillende plekken lekker en goedkoop lokaal eten. Het leukste is om op een rooftop te gaan eten met een uitzicht over Yazd. Terwijl je geniet van je bordje Dizzy of Mirza, kijk je uit op de Jameh Moskee en nabijgelegen mausuleum of Alexander Prison, terwijl de zon ondergaat. 

Één van die restaurantjes is bijvoorbeeld op het dak van Orient Hotel. Of drink een drankje op het dak van de plaatselijke bibliotheek. 

rooftop viewpoint yazd

Op één van de rooftop viewpoints van Yazd heb je een overzicht over het oude centrum van Yazd, waarbij de Jameh Mosque er in het oog uitspringt.

Dagtourtjes buiten de stad

Naast de bezienswaardigheden in de oude stad van Yazd zijn er ook verschillende bezienswaardigheden buiten de stad. Een dagtourtje leidt je naar verschillende bijzondere bezienswaardigheden buiten Yazd. Voor 10 tot 15 euro heb je al een taxi die je naar verschillende plekken buiten de stad brengt. 

Verken het millennia-oude Kharanaq

Één van die plekken buiten Yazd is Kharanaq. Op ongeveer een uur rijden van Yazd ligt dit kleine dorpje. Kharanaq is een oud verlaten dorpje van ongeveer 4000 jaar oud. Je kunt er lopen door de oude ruïnes. Dwaal rond door de kleine donkere steegjes, tunneltjes en oude woonruimtes. Je kunt er vrij rondlopen, dus elk plekje van het oude Kharanaq kun je ontdekken: van de donkere kelders tot de rooftops met uitzicht op de bergen. 

Kharanaq Yazd

Kharanaq is een bijzondere plek. Overblijfselen van een 4000-jaar oud dorp zijn nog in goede staat. Overblijfselen zijn nog goed herkenbaar en het leuke: je kan er nog in vrij rondlopen.

Bewonder het mysterie van Chak Chak

In de buurt van Kharanaq ligt Chak Chak. In het Zoroastristische geloof is Chak Chak de plaats waar Nikbanou, de tweede dochter van koning Yazdgerd III, werd achterna gezeten door het Arabische leger.
Omdat Nikbanou zo bang was om gevangen genomen te worden bad ze iedere dag tot ‘the great wise creater’, in de hoop dat ze beschermd zou worden. Op miraculeuze wijze spleet de berg open en gaf haar met deze schuilplaats bescherming. 

Was je handen en voeten met het heilige water dat via de rotswanden naar beneden komt druppelen. 

 

Ga naar het nabijgelegen Meybod

De laatste stop is Meybod. Dit stadje is net wat kleiner dan Yazd. In Meybod kun je onder andere de duiventoren bezoeken. Zelf sloegen we dit over, maar lees hier meer over Meybod.

No comments