Kledingvoorschriften Iran: wat kan wel, wat niet? 

0

Bij het inpakken van je koffer voor je vakantie denk je vaak aan bijvoorbeeld een bikini of een korte broek. Zeker als je naar een land gaat met hoge temperaturen. Voor een reis naar Iran kun je dat vergeten. Sinds de Islamitische revolutie zijn er ook strengere kledingvoorschriften in Iran. Ondanks de hoge temperaturen is het in het ogenschijnlijke Islamitische land verplicht om voornamelijk bedekkende kleding te dragen. In dit artikel gaan we dieper in op de kledingvoorschriften voor Iran. 

Iran van voor 1979 vs. nu

Iraniërs snakken massaal naar het tijdperk van vóór de Islamitische revolutie. Ook jonge mensen die na de revolutie zijn geboren willen naar een leven zoals deze vóór de revolutie was. 

In mei 2019 zijn we op bezoek bij een Iraans gezin thuis. We hadden Meysam al eerder in Armenië leren kennen. In Iran namen we contact met hem op om elkaar nogmaals te ontmoeten. Bij hem thuis in Teheran zou zijn moeder voor ons koken. Vol trots lieten ze fotoboeken met foto’s van vroeger zien. Wat ons direct opviel: de kledingstijl van de moeder en andere familieleden. De vrouwen droegen hoge laarzen, korte rokjes of strakke spijkerbroeken. We herkenden de kleding totaal niet met wat we in het huidige straatbeeld zagen. Sterker nog: de moeder van het gezin was vroeger lerares en op de scholen werd gestimuleerd dat de vrouwen netjes gekleed zouden gaan in kleren van merken zoals Louis Vuitton. 

Kledingvoorschriften Iran 

Tegenwoordig is strakke kleding verboden voor vrouwen. Vrouwelijke rondingen moeten bedekt zijn. Kleding moet tot over de billen vallen. Ledematen moeten compleet bedekt zijn en vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen. 

Voor mannen zijn de voorschriften milder dan voor de vrouw. Een man kan over straat in een lange broek en een t-shirt. Een korte broek is in Iran niet toegestaan.

Een vrouw wordt wat kledingvoorschriften meer benadeeld: 

  • Lange broek of jurk
  • Armen helemaal bedekt
  • Bovenkleding moet over de billen vallen
  • Dragen van hijab (hoofddoek) verplicht
Rotskunstwerk Necropolis Shiraz

Twee Iraanse vrouwen met lange losse kleding en een hijab. Een hoofddoek dragen is verplicht, het niet volledig bedekken van de haren wordt toegestaan.

De moraalpolitie in Iran controleert je kledingstijl.

Om ervoor te zorgen dat vrouwen in het openbaar een hijab dragen, loopt overal de moraalpolitie rond (Iraniërs noemen ze ook wel: de f*cking people). De moraalpolitie is op straat niet herkenbaar. Deze mannen lopen in normale kledij rond en ze lijken gewoon op normale burgers. Totdat je ineens aangesproken wordt. Zo werden we zelf in Shiraz aangesproken door een man. Niet veel geks: dit gebeurt namelijk dagelijks. Na een paar vragen over waar we vandaan kwamen en wat we van Iran vonden, kreeg Femke de aanwijzingen om haar hijab strakker aan te trekken. Het bleek dus een man van de moraalpolitie te zijn. De moraalpolitie maakt voor toeristen geen uitzondering: zorg dat je je houdt aan de kledingvoorschriften van Iran. 

Kledingadvies voor de hoge temperaturen in Iran

Omdat het kwik in Iran kan oplopen tot over de 50 graden is het soms zweten geblazen in lange kleding. Met de volgende kledingtips kun je het nog enigszins uithouden in de hitte:

  • Draag lichtkleurige kleding, zoals wit of beige
  • Draag open of luchtige schoenen (sandalen) 
  • Trek voornamelijk kleding van natuurlijke materialen aan, zoals linnen of katoen. Vermijd synthetische kleding.

Ga je naar een woestijn in Iran, of ga je naar andere afgelegen plekken, dan kun je in de meeste gevallen een hoofddoek afzetten. Lokale Iraniërs zeggen dan: “Doe alsof je thuis bent en trek je hoofddoek af.”

No comments