Wat is er te zien in Isfahan, de mooiste stad van Iran?

0

Vanuit Shiraz pakten we de bus naar Isfahan. Na een rit van een kleine zeven uur komen we aan in de stad, waarvan gezegd wordt dat de mooiste stad van Iran, al dan niet, van de wereld is. Isfahan. Een oude stad, dat vroeger nog de hoofdstad van het Perzische rijk was, met rijke historie en wat veel te bieden heeft. Het eerste wat opvalt als we de stad binnen rijden is dat het groen is. Dat is altijd al een fijne binnenkomer. De dagen die volgen laten zien waarom Isfahan één van de mooiste steden (of misschien wel dé mooiste stad) van de wereld is. 

Meidam Emam Square

Als je in Isfahan bent, zul je veel tijd spenderen rondom Meidam Emam Square. Dit plein die oorspronkelijk de naam Naghsh-e Jahan droeg was in het begin van het bestaan (eind zestiende eeuw) nog het grootste plein van de wereld. Op en rond dit grote plein vind je de volgende bezienswaardigheden: 

  • Shah Mosque
  • Ali Qapu Palace
  • Sheikh Lotfollah Mosque
  • Chechel Potoun Palace
  • De bazaar

Trek er minimaal een volle dag, of zelfs anderhalf, voor uit om alles te kunnen bezichtigen rondom het Meidam Emam Square. In de namiddag en avonduren loopt het plein ook steeds voller met lokalen die er lekker komen om te ontspannen. 

Shah Mosque Esfahan

De entree van de Shah Mosque op het Meidam Emam Square. Één van de highlights rondom het wereldberoemde plein.

Shaking Minarettes 

In het westen van de stad, verscholen achter een aantal hoge bomen ligt het kleine Monar Jonban, dat bekend staat om haar bewegende minaretten (torentjes). Vandaar de bijnaam: shaking minarettes. 

Op verschillende tijdstippen door de dag heen klimt een man in de rechtse toren en schudt deze hevig heen en weer. De linker minarette begint tegelijkertijd ook te bewegen. Naast het zien bewegen van de minarettes en een virtuele tour met een VR-bril is er verder niets te bezichtigen bij de Shaking Minarettes van Isfahan. 

Entree: 200.000 rial

De grote vrijdagsmoskee: Jameh mosque

Één van de absolute highlights van de stad is de meer dan 1000 jaar oude Jameh Moskee, ofwel de vrijdagsmoskee. Een complex dat door honderden jaren heen zo gevormd is. Verschillende keren zijn er delen bijgebouwd en is door de jaren heen gevormd zoals het nu is. 

De Jameh Moskee heeft 8 ingangen, zodat mensen vanuit alle windstreken naar binnen kunnen om te bidden. 

Entree: 200.000 rial

De Jameh Mosque, ofwel vrijdagsmoskee, van Isfahan behoort sinds 2012 tot UNESCO werelderfgoed.

Binnen in één van de vele ruimtes van het complex van Jameh Mosque in Isfahan.

Armenian neighbourhood met kerk

In de tijd van de Genocide in het Ottomaanse rijk, waarbij zo’n 1,5 Armenen zijn omgekomen door toedoen van Turkije, zijn veel Armenen gevlucht naar onder andere het buurland Iran. In Isfahan hebben ze een nieuwe wijk gevormd en noemde het ‘New Jufsa’. Deze moderne wijk van Isfahan geeft een contrast met andere delen van de stad. Één van de typerende kenmerken van dit contrast is de Vank Cathedral. Daar waar je in de rest van de stad moskeeën tegenkomt, ligt in dit deel van de stad een Christelijke Kathedraal. 

Een bezoekje aan deze kathedraal met bijbehorende musea mag niet ontbreken tijdens je verblijf in Ishfahan. 

Entree: 500.000 rial (kerk & museum)

De bekende bruggen van Isfahan

Dwars door de stad loopt de zayanderud rivier. Hij heeft een aantal jaar droog gestaan, maar sinds de overstromingen in het land (begin 2019) stroomt er weer water door de rivier. Om verschillende regio’s in de stad met elkaar te verbinden, liggen op verschillende plekken bruggen. De langste is de si-o-se-pol brug. Si-o-se-pol betekent 33 brug, waar het cijfer 33 wordt gerefereerd uit het aantal bogen van deze boogbrug. 

De kleinere Khaju brigde is een stukje spectaculairder. Van bovenaf is de brug net een adelaar. Er zijn een aantal leuke dingen aan deze brug. 

Rondom deze brug is er, zeker in de avond, volop leven. Mensen zitten hier lekker aan de rivieroevers en spenderen de avond graag met vrienden, vaak onder het genot van een waterpijp. 

Op verschillende plekken in de brug worden liederen gezongen en er wordt dan enthousiast meegeklapt.

No comments