Camera voor sterrenfotografie: fotografeer de melkweg!

0

Als je op reis bent, wil je graag van vanalles mooie foto’s maken. Op sommige plekken, ver van de bewoonde wereld, weet je soms niet wat je ziet als je boven je kijkt in het donker. Ontelbare fonkelende witte puntjes en als het echt goed donker is, zie je zelfs de melkweg als een grote bundel met sterren aan de hemel. Maar welke camera is nou eigenlijk geschikt voor sterrenfotografie die ook fijn van formaat is om op reis te nemen. Laten we eerst even dieper de materie induiken om een goede sterrenfoto te kunnen maken en dat je weet waar je op moet letten voor de aanschaf van een camera voor sterrenfotografie.

Instellingen voor sterrenfotografie.

Goed om te weten is dat de sensor veel licht moet kunnen opnemen om een heldere sterrenhemel goed op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. Dat kunnen we op drie manieren doen:

  • Sluitertijd verlengen
  • Diafragma zo ver mogelijk open
  • ISO-waarde verhogen

Sluitertijd bij sterrenfotografie

Om zoveel mogelijk sterren vast te kunnen leggen, moet je werken met een lange sluitertijd. Maar omdat de aarde draait, mag de sluitertijd ook weer niet te lang zijn: er ontstaan dan strepen op je foto. Om de juiste sluitertijd te bepalen, doe je dit met de 500-regel, waarbij je in je berekening rekening houdt met je lens en je sensor.

De 500-regel voor sterrenfotografie

Gebruik de 500-regel (sommigen gebruiken de 600-regel en anderen de 400-regel) om je maximale sluitertijd te berekenen. Stel je gebruikt een 24mm lens op een full frame camera. Dan kun je het beste een sluitertijd van (500/24) ongeveer 20 seconden aanhouden, voor een full frame camera.

APS-C vs Full Frame

Een APS-C sensor is kleiner dan een full frame camera. Dit betekent dat je op de sensor van een APS-C camera ook meer licht moet laten vallen voor ongeveer hetzelfde effect. Je moet daarom rekening houden met een cropfactor van 1,6 (Sony en Nikon) of 1,5 (Canon) om tot de juiste sluitertijd te komen voor je cropsensor.

Voorbeeld bij een 24mm lens op een cropsensor: 500 / 1,6 / 24mm = 13 seconden als sluitertijd instelling op je APS-C sensor camera.

Diafragma voor sterrenfotografie

De tweede manier is dus je diafragma zo ver mogelijk open. Het klinkt misschien verwarrend. Maar hoe kleiner de f-waarde, hoe groter de opening van het diafragma. Een diafragma van f2.8 staat dus verder open dan een diafragma van f11. Wanneer je een lager f-getal hanteert, kan er meer licht op de sensor vallen, omdat de opening van de lens groter wordt. Hierdoor kun je het licht van de sterren scherper vastleggen.

ISO-waarden in de nacht

Als laatste, na het instellen van je sluitertijd en je diafragma, kun je nog gaan ‘spelen’ met de ISO-waarden. Probeer zelf even uit te vinden wat een ideale ISO-waarde is voor de omgeving waar je de foto maakt en met welk toestel je dit doet. De kunst is om de ISO-waarde te zetten dat het niet te laag is en te weinig bijgelicht wordt. Maar dat deze ook niet te hoog staat, waardoor de kwaliteit van de foto achteruit gaat.

melkweg fotograferen

Foto: Pixabay

De nabewerking

Zorg ervoor dat je foto’s ook in RAW opslaat. RAW foto’s bevatten meer informatie voor een betere nabewerking van de foto. In dit artikel van photofacts.nl staat een video voor het bewerken van melkweg foto’s in Lightroom.

Wil je een camera kopen? Via onderstaande link kun je een compleet aanbod camera’s van verschillende aanbieders vinden.

Bekijk hier alle camera’s in onze product-finder. 

No comments