Chitwan National Park, tijgers en neushoorns in het wild.

0

Nepal is het eerste land ter wereld die de populatie van de met uitsterven bedreigde tijger heeft weten te verdubbelen. Één van de leefgebieden van de tijger is het Chitwan National Park. Zij leven samen met onder andere verschillende hertensoorten, apen, slangen, beren, luipaarden en neushoorns in dit grote natuurgebied op de grens met India.

Bezoek Chitwan National Park en ga op zoek naar deze prachtige dieren in het wild!

Jungletreks

In Sauhara zijn er talloze reisbureautjes waar je een Jeeptour van een halve dag of een hele dag kan boeken. Met een Jeeptour reserveer je één plek in een open Jeep die je deelt met andere touristen.

Daarnaast kun je met een boottocht over de rivier gaan birdspotten. Een boottocht kan variëren van een half uur tot vier uur.

Tot slot is het in Chitwan National Park, in tegenstelling tot India, mogelijk om een walking-tour door de jungle te doen. Hierbij ben je wel verplicht om twee guides in te huren, zodat één guide voorop kan lopen en één guide achterop kan lopen. Deze guides zijn trouwens ook meesterlijk in het spotten van dieren en kunnen je alles over de flora en fauna vertellen.
Een walking-tour geeft naar onze mening de beste beleving. Het lopen tussen de wilde dieren die je in veel gevallen niet direct ziet geeft je een soort van adrenaline kick. Op sommige momenten word je opgeschrikt van wilde dieren die snel wegrennen, terwijl ze ongezien op enkele meters afstand van je stonden.

Wat kost Chitwan National Park?

De kosten van een jungletrek kunnen heel erg uiteenlopend zijn, afhankelijk van hoe je een jungletour wil gaan doen.
Je bent verplicht om een permit te hebben bij betreding van het park. Dit permit kost je al zo’n 2.000 rupees per dag.
Bij een meerdaagse Jungletrek dien je dit bedrag te vermenigvuldigen met het aantal dagen dat je in het park verblijft.

Onderstaande kosten kunnen afwijken en zijn onderhandelbaar. Kosten van het permit zit hier niet bij inbegrepen.

Kosten dagtour Jeep: 26.500 rupees
Kosten halve dagtour Jeep: 21.500 rupees
Kosten plaatsje gedeelde Jeep: 3.500 rupees
Kosten guides wandeltocht: 10.000 tot 20.000 rupees per guide.
Overnachting + diner + ontbijt in Tharu villages: +/- 900 rupees p.p.

Tip: Doe een jungletrek met een klein groepje, zodat je de kosten van de guides kan delen.

Ga je overnachten in Chitwan National Park, dan zul je waarschijnlijk verblijven in een dorpje van Tharu-stammen, waar elektriciteit schaars is.

Beste reistijd Chitwan National Park

Rond maart, april, mei beginnen de temperaturen in Nepal weer aan te trekken en is het nog vóór het regenseizoen. Maar de échte reden waarom deze periode de beste reistijd is, komt voornamelijk door de vergrote kans van het spotten van de tijger.
In deze periode zijn de grassen nog niet zo hoog als ná het regenseizoen, waarbij het gras tot wel zeven meter hoog kan staan.
Omdat in het voorjaar er veel minder gras is, is de kans op het zien van de tijger een stuk groter dan wanneer je in het najaar een bezoek je brengt aan het natuurgebied aan de grens met India.

Meerdere neushoorns lieten zich zien en kwamen uit het hoge gras om te drinken. In het voorjaar is bijna al het hoge gras verdwenen, waarop de kans groter is om grote wilde dieren en zelfs tijgers te spotten.

Hoe kom je er?

De eenvoudigste manier om in Sauraha te komen is om een toeristenbus te nemen. Deze zijn eenvoudig te boeken in Kathmandu of Pokhara en kan vaak al bij het hotel geboekt worden. Voor zo’n 700-900 rupees rijdt je vanuit Kathmandu/Pokhara naar Sauraha.
De rit duurt ongeveer 5 – 6 uur, afhankelijk van de drukte op de wegen.

 

Bekijk hieronder een korte video van Chitwan National Park.

 

 

 

No comments