Corruptie in Centraal Azië: zó voorkom je boetes.

0

Kirgizië behoort tot één van de armste landen van de wereld. Geen fossiele grondstoffen en ook geen edelmetalen zoals goud in de grond. De salarissen liggen met ongeveer 200 dollar per maand dan ook erg laag. Dit leidt tot sterke corruptie onder de politie. Maar dat geldt niet alleen voor Kirgizië. In het grotere en rijkere Kazachstan is de politie net zo corrupt. Eigenlijk komt corruptie in Centraal Azië nog erg veel voor! 

De arme lokale bewoners zijn hier vaak de dupe van, maar ook toeristen krijgen het zwaar te verduren. Als toerist word je als ‘rijke’ westerling gezien en daarmee een potentieel groot-geld-betaler. De politie doet er van alles aan om je een bekeuring te geven en dit kan in sommige gevallen aardig uit de klauwen lopen. In dit artikel worden verschillende situaties beschreven waarin duidelijk word hoe de politie te werk gaat en hoe je boetes kan minimaliseren of zelfs helemaal kan ontlopen.

“Documents!”

Wanneer de politie je staande houdt, zullen ze je met een verheffende toon vragen om je autopapieren: rij- en kentekenbewijs. Op de vraag waarom ze jouw papieren willen zien is het antwoord vaak: “Documents!”. Je komt er vaak niet onderuit om je papieren alsnog af te geven aan de agent voordat je weet wat je ‘fout’ hebt gedaan. Dit is een truck van de agenten. Zo hebben zij alvast je papieren, die je in veel gevallen pas terug krijgt na betaling van een afkoopsom.

corrupte politie centraal azie


Tip 1 – Maak kopieën van je rij- en kentekenbewijs en plastificeer deze. Vaak hebben ze niet door dat dit kopieën zijn. Ze dreigen namelijk nog al vaak dat ze er een officiële boete van maken, waarbij het rijbewijs ingehouden wordt en opgestuurd wordt. In dat geval is het natuurlijk minder erg om een kopie achter te laten dan je officiële documenten. 

Snelheid

Echte snelwegen kennen ze niet in Kirgizië en de maximale snelheid ligt over het algemeen op zo’n 60 km/u, wat ook nog eens veel wordt afgewisseld met 40 km/u. In Kazachstan liggen de maximum snelheden over het algemeen iets hoger. Maar een duidelijke bewegwijzering met snelheden kennen ze niet. 
Politieagenten staan vaak met laserguns naast de weg je snelheid te meten. Het kan soms erg verwarrend zijn hoe hard er daadwerkelijk gereden mag worden. De politie maakt hier dan ook gretig gebruik van door je aan te geven dat je slechts 40 km/u mag rijden, i.p.v. 60 km/u.

Tip 2 – Vaak zijn de agenten in groepjes van 2-4 personen. Let vooral op hun gedrag naar elkaar. Als ze iets tegen elkaar zeggen en ze beginnen te lachen, dan zullen ze je in de meeste gevallen ten onrechte hebben laten stoppen, om geld van je te vangen. Geef aan dat je weet dat je wel aan de juiste snelheid hebt gehouden en dat de lagere snelheid een stukje terug was afgelopen.

Het boeteboekje

Politie agenten weten dat je de taal niet spreekt of het Russische schrift kan lezen.

Tip 3 – Blijf volhouden dat je ze niet begrijpt en blijf je eigen taal spreken. In sommige gevallen weten de agenten niet meer wat ze met je aanmoeten en zullen ze je na ongeveer 15 minuten boetevrij laten gaan. Je bent immers kostbare tijd aan het wegnemen van de agenten.
Mocht dat niet werken, dan pakken agenten ook vaak een boeteboekje erbij. Omdat ze weten dat je als toerist het Russische schrift niet kan lezen, laten de agenten een willekeurige (veel te hoge) boete uit het boekje zien. Betaal deze dan ook zeker niet!

Tip 4 – Neem het boek af van de agenten en scan met Google Translate de aangewezen boete om te controleren wat er beschreven staat.

Let op: In zo’n situatie kan het echter wel uit de hand lopen en uitlopen tot een handgemeen of worsteling om het boek. Zij willen absoluut niet dat je dit gaat vertalen, omdat ze je bewust een foutieve boete proberen te geven. In deze gevallen kan de politie agent agressief worden en je ervan proberen te weerhouden dat je het boek vertaalt. 

Google Translate app
Tip 5 – Wanneer je niet het even niet meer weet of de situatie niet onder controle hebt dreig je met het bellen van de ambassade. Jij hebt als buitenstaander namelijk recht op een vertaler. Als de agenten geen Engels spreken – wat in de meeste gevallen is – dan kun je hen aangeven dat je graag de ambassade wil bellen.
Dit dreigement is voor de politie vaak al een reden om je door te laten rijden.

Bovenstaande situaties over de corruptie in Centraal Azië zijn allemaal op basis van eigen ervaringen. Heb jij ook ervaringen met corrupte politie in centraal Azië of heb jij tips om hier mee om te gaan? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

 

 

No comments