Overnachten in een Yurt; een traditionele nomaden tent

0

Het zal je misschien verbazen maar het slapen in een yurt is lang niet zo back-to-basic als je, je voorstelt. Je hebt er natuurlijk niet dezelfde faciliteiten als een luxe hotel, de levensstijl is eenvoudig en gemeenschappelijk, maar de binnenkant van yurts is meestal vrolijk versierd met felgekleurde dekens, houten meubels, een klein kacheltje en bedden met dikke dekens. Op de vloer liggen gekleurde tapijten met grote prints die gemaakt zijn van schapenwol voor isolatie. Ook zijn de wanden bekleed met schapenwollen kleden die ervoor zorgen dat je de beste nachtrust krijgt die je, je kan wensen in de wildernis van graslanden en bergen.

Wanneer je in een yurt wilt slapen, is de zomer de beste tijd om Kirgizië te bezoeken. Tussen april en september, hoewel het rondom het Issyk-Kul meer in de maanden april en mei nog fris kan aanvoelen. Je kunt er dan voor kiezen om te slapen in een traditionele of commerciële yurt. Hieronder geven we meer informatie over de verschillen zodat je bewust kunt kiezen in wat voor soort yurt je wilt gaan overnachten.

De traditionele yurt

Kirgiezen zijn tolerante mensen en zullen niet van je verwachten dat je al hun gewoonten en tradities kent wanneer je hun land bezoekt als toerist. Om de best mogelijke indruk te maken, is het misschien de moeite waard om enkele van hun gebruiken te kennen voordat je op bezoek gaat. Je moet bijvoorbeeld niet op de drempel van de yurt stappen of proberen een gesprek te voeren met iemand die de drempel van de yurt overstapt . Het is ook beleefd om eten of drinken te accepteren of in ieder geval een deel ervan te proeven, zelfs als je geen honger hebt! Daarnaast is het gebruikelijk om een ​​klein geschenk mee te brengen. Wij hebben klomp sleutelhangertjes meegenomen om weg te geven. Je kunt deze souvenirs bestellen op: 

Yurt

Yurt

 

Slapen in een yurt: wat kun je verwachten?

Zoals hierboven beschreven zijn de yurts goed geïsoleerd en staat er een klein kacheltje in het midden van de yurt die je warm houdt in koude nachten. Dit kacheltje dient meteen ook als kookplaat. Het eten en de thee worden hierop bereid en je kunt een maaltijd verwachten met veel vlees. Kirgiezen zijn dol op vlees en een maaltijd is niet compleet als er geen vlees in zit. Ben je vegetariër of vegan, zorg dan dat je zelf iets te eten meeneemt. De kans dat er 100% vegan of vegetarisch gekookt wordt voor je is nogal klein.
Verwacht geen douche of zit wc, meestal staat de yurt in de buurt van een beek of riviertje waar je, jezelf in kunt wassen. De wc bestaat uit een hokje van 1m2 met een gat in de grond (no worries ook hier raak je aan gewend)!

Kosten tradionele yurt

Als je geluk hebt kun je gratis overnachten in ruil voor je meegebrachte souvenir.  Wij hebben nog niet meegemaakt dat we moesten betalen maar als dit wel het geval is dan zullen ze je een bijdrage vragen voor de maaltijd die je genuttigd hebt.

Commerciële yurt kampen

Slapen in een yurt is maar een deel van het plezier van het zijn in Kirgizië. Gedurende de dag zijn er mogelijkheden om te gaan paardrijden, nabij gelegen meren of bergen bezoeken, afhankelijk van waar je bent in Kirgizië kun je fietsen of kano’s huren of gaan hiken. Later, wanneer je terug bent in het yurt kamp ontmoet je andere reizigers en kun je vaak gebruik maken van traditionele maaltijden die de commerciële yurtcamps te bieden hebben. Uiteindelijk sluit je de dag af door naar de sterrenhemel te kijken en je te laten onder dompelen met een van de mooiste, helderste sterren hemel die je ooit gezien hebt.

Yurt Kolsai 1

Wat kun je verwachten

Net als in de traditionele yurts kun je verwachten dat je goed geïsoleerd kunt slapen en beschermt bent tegen alle weersomstandigheden. Vaak zijn de commerciële yurts zo ingericht dat er tussen de 5 en 15 gasten kunnen slapen. Het heeft dus iets weg van een slaapzaal met stapelbedden en je deelt de ruimte dus met andere toeristen.  Daarnaast kun je vaak deelnemen aan de maaltijden tegen meerprijs. De faciliteiten zijn wat luxer, zo is er vaker WIFI en kun je gebruik maken van westerse stijl douche en wc.
Een tradionele yurt is een echte woonplaats van een familie, compleet met hun koeien of schapen. Vaak staat deze op zichzelf tussen de bergen. Een yurt camp is doorgaans een plek met meerdere yurts bij elkaar, zonder koeien en schapen. 

Kosten Yurt kamp

De kosten voor een verblijf in een yurt camp zijn verschillend. Zo kun je een yurt boeken in Karakol en Issyk-kul, Son-Kul en Osh.  

No comments