De ‘bewoners’ van het onbewoonde Turtle Island bij Borneo.

0

Hoewel Palau Selingan (beter bekend als Turtle Island) een onbewoond eiland is, kent het eiland toch 3 typen bewoners:
– De Toerist
– De Politie
– De Rangers

De toerist

Dagelijks zijn er enkele tientallen toeristen te vinden op het kleine Turtle Island. Wil je meer informatie over reizen naar Turtle Islands en wat je hierbij allemaal te wachten staat. Lees dan dit artikel.
Naast de toerist zijn er twee andere typen bewoners die we een ‘Local Hero’ mogen noemen.

De politie

Nu hoor ik je denken:  ‘hoezo is er politie aanwezig op een onbewoond eiland?’. Vonden wij ook verrassend. Midden op het kleine eiland  ligt een politiebureau verscholen tussen de bomen. Maar waarom is deze politie op dit kleine eiland actief? Het zit zo: Turtle Islands National park is een eilanden groep. Een deel van de eilanden is Maleisisch grond gebied en een deel van de eilanden is Filipijns grondgebied. Op deze kaart ligt Palau Selingan (Maleisië) in het groene vakje en ligt Lihiman Island (Filipijnen) in het rode vakje.


Omdat toeristen ontvoerd konden worden door Filipijnse strijders – wat in het verleden ook meermaals is gebeurd – is besloten om een politiepost op het eiland te plaatsen. Hier wordt continu met een grote verrekijker de eilanden van Filipijns grondgebied in de gaten gehouden, om zo de veiligheid van de toeristen te kunnen garanderen.

 

De Rangers

Het andere deel van de ‘Local Heroes’ zijn de rangers van het eiland. Elke nacht komen hier tientallen schildpadden aan land om eieren te leggen. Tijdens het leggen van de eieren halen de rangers deze eieren uit het nest. Dit wordt gedaan om de populatie zeeschildpadden te beschermen, én in evenwicht te houden. Door het wegnemen van de eitjes en deze te plaatsen in zogenoemde hatching zones (foto) worden de eieren beschermd tegen roofdieren, zoals hagedissen en roofvogels.

Bovendien kan het geslacht van de schildpadden bepaald worden. Eitjes in de schaduw worden mannetjes; eitjes in de zon worden vrouwtjes. Hierdoor kunnen de rangers ook invloed uitoefenen op gelijke verdeeldheid van de zeeschildpadden.

 

 

 

 

No comments