Spot jij deze ‘Big Five’ van Borneo rondom de Kinabatangan River?

0

Waar Afrika zijn eigen Big Five binnen de fauna-wereld heeft, heeft de Jungle van Borneo dit ook. Het is een uitdaging om de complete Big Five van Borneo te kunnen afvinken van je lijstje, maar wie weet heb je het geluk om ze allemaal te spotten.

Kinabatangan River

Met een lengte van 560 kilometer behoort de Kinabatangan River tot één van de langste rivieren van Maleisië.  Rondom deze lange rivier is er een grote variëteit te vinden aan flora en fauna. Een boottocht over de Kinabatangan river is de uitgelezen kans om verschillende dieren te spotten in de vrije natuur. Hieronder een lijst met dieren waarvan er een kans bestaat deze te spotten.

Orang Oetans

In een ander artikel schreven we al waar de kans het grootste is om de met uitstervend bedreigde mensaap te spotten. Ook rondom de Kinabatangan River heb je de mogelijkheid om deze unieke dieren tegen te komen.  Ze zitten vaak hoog in de bomen verstopt, waardoor je goed moet kijken voordat je daadwerkelijk ziet. De guide op je boot weet vaak beter waar hij op moet letten en zal je daarom op wijzen waar je het beste kan kijken om ze te kunnen aanschouwen.

Neusaap

De neusaap dankt zijn naam, niet geheel verrassend, aan de grote neus die de mannetjes hebben. In tegenstelling tot de mannetjes hebben de vrouwtjes een heel ander uiterlijk. In Maleisie wordt de naam Orang Belanda gegeven aan de neusaap. Letterlijk vertaald: Mens die op Nederlanders lijkt. De bewoners leerden de Nederlander kennen in de tijden toen de eerste scheepslui arriveerden op het eiland en vonden de grote neuzen en dikke buiken van de Nederlanders typische kenmerken die de neusaap ook heeft.

 

Krokodil

Misschien iets moeilijker te spotten, maar ook zeker aanwezig in de Kinabatangan River. Daarom is het ook niet toegestaan om te zwemmen in deze rivier. In de Kinabatangan River zwemmen krokodillen rond van slechts ‘enkele’ meters tot wel acht of negen meter lang.

Neushoornvogel

In beboste gebieden hoor je vaak het geluid van de neushoornvogels. Soms is het dan nog knap lastig om deze wonderlijke vogel met bijzondere snavel te vinden tussen alle flora in de jungle.
In de omgeving van de kinabatangan river zitten tientallen neushoornvogels in bomen of komen ze overvliegen.  De neushoornvogel kun je dan al van grote afstand herkennen door hun indrukwekkende afmetingen en brede verenpak bij de vleugels en staart.

         

Dwergolifant 

Ze zijn niet heel groot, maar daardoor niet minder spectaculair: De Borneodwergolifant. Op Borneo zijn nog veel olifanten in het wild te vinden. Ook hier heeft de olifant een zwaar bestaan door verstoring van hun leefgebied; met name door ontbossing voor palmolie plantages.
Rondom de Kinabatangan river is de kans het grootst om wilde kuddes dwergolifanten tegen te komen. Fantastisch om te zien, maar anderzijds is dit ook een slecht teken. Ze verblijven steeds meer rondom de rivier omdat er steeds meer Jungle gekapt wordt.

        

No comments