De situatie in Iran is merkbaar voelbaar.

0

Regelmatig komt Iran in het nieuws. De VS leggen Iran economische sancties op. Zo mogen de laatste landen vanaf mei geen olie meer importeren. Door alle sancties heeft Iran de laatste jaren al 10 miljard dollar aan inkomsten uit olie misgelopen. De Iraanse munteenheid, Rial, daalt naar nieuwe dieptepunten en de verwachting is dat inflatie nog verder zal toenemen. De waardedaling van de Rial is voelbaar. Overal merk je dat het soms overleven is voor de Iraniërs.

Wisselkoers in Iran

Voor we naar een bestemming gaan, checken we online altijd wat de lokale munteenheid waard is. Hoeveel Iraanse Rial krijgen we voor 1 dollar of 1 euro. Online zien we via een valuta calculator dat 1 dollar ongeveer 42.000 Rial waard is. Als we op het vliegveld gaan wisselen, zien we dat we liefst 139.500 Rial voor een een dollar krijgen. Ruim 3x zoveel als we vooraf dachten. We zijn een beetje verward, hoezo zijn deze verschillen zo groot?

Verkopen of sparen

Mensen proberen van alles om geld te verdienen. Op straat, de trappen van metrostations of in de metro’s zelf, overal zijn mensen die vanuit hun plastic tas of koffer spullen proberen te verkopen. Iedere minuut komt iemand in de metro voorbij om iets te verkopen. De ene verkoopt kinderboekjes, de ander kauwgom, een verkoper probeert met zijn beste verkooptechnieken LED-lampen te verkopen, terwijl de ander het probeert met telefoonhouders voor in de auto. Opvallend is dat er een divers aanbod is: iedereen verkoopt wel iets anders.

Omdat we toerist zijn, worden we ook wel eens aangesproken door locals of we Euro’s (of Dollars) willen wisselen. Dollars en met name Euro’s zijn erg gewild in Iran. De waarde van de Euro of Dollar is stabiel, terwijl de waarde van de Rial erg fluctueert en regelmatig nieuwe dieptepunten kent. Vandaar dat locals vragen naar Euro’s of Dollars, waar we dan ook mee betalen in onze accommodaties.

Anderen proberen zich te richten op andere waardevaste zaken, zoals stukken land of goud. Omdat het zijn waarde behoudt, terwijl de waarde van de Rial omlaag gaat.

Wisselkantoren

Als we Rials willen hebben, gaan we naar een wisselkantoor en ruilen we onze Dollars om naar Rials. Pinnen gaat niet in Iran.

Slimme locals proberen het ook, maar proberen de andersom te wisselen: van Rials naar Dollars.

Vaak worden ze met teleurstellingen weggestuurd: er wordt niet naar dollars terug geruild.

Wat zijn de gevolgen?

Voor ons als buitenstaander is het allemaal aantrekkelijk als het allemaal goedkoper wordt, maar tegelijkertijd zie je ook dat mensen soms de wanhoop nabij zijn. Het geld wat vandaag verdiend wordt, is morgen alweer minder waard, terwijl het de dag eerder, bij wijze van spreken, juist meer waard was.

Jonge mensen hebben niet het geld om te kunnen trouwen. En hier geldt nog steeds: geen huwelijk, geen seks. Dus ook geen kinderen. Goedkoop trouwen? Dat kan, maar dan bestaat er de kans dat de man later nog een keer trouwt met een nieuwe (jonge) vrouw.

No comments