Killing fields en Tuol Sleng: musea over de brute geschiedenis van Cambodja.

0

Als je aan Cambodja denkt, dan denk je ongetwijfeld aan de tempels en ruïnes van Angkor met de Angkor Wat en de Angkor Thom als meest bekende werken. Dit zijn overblijfselen uit de tijd van de Khmer-rijk, gelegen net buiten de stad Siem Reap.
Een bezoekje aan deze tempels is echter sinds begin dit jaar (2017) fors duurder geworden. Entreetickets die toegang bieden tot de tempels zijn bijna verdubbeld.
Eenmaal binnen heb je hier zeker een dagbesteding aan om verschillende tempels en ruïnes te bezoeken. Omdat de tempels ver uit elkaar liggen, is het advies om een TukTuk Driver in te huren die je rond de verschillende tempels brengt. Wil je meer over de tempels lezen? Lees dan het artikel over een bezoek aan de tempels van Angkor. In dit artikel lees je meer over de overblijfselen van de recente geschiedenis onder het regiem van dictator Pol Pot: de Killing Fields en Tuol Sleng museum.

Killing Fields

De Killing Fields in Phnom Penh zullen je waarschijnlijk ook niet vreemd in de oren klinken. Misschien ken je het uit de geschiedenisboeken van school. Mocht je er niet van gehoord hebben, dan zal je het belangrijkste monument van de Killing Fields misschien wel herkennen. Dit monument staat op de foto afgebeeld.

 

De Killing Fields waren verschrikkelijke plaatsen in de recente geschiedenis. In de tijd van de Rode Khmer (militaire beweging van de communistische partij) werden miljoenen onschuldigen vermoord.
Doel van de Rode Khmer was om weer een landbouwstaat te vormen. Het individu mocht niet meer bestaan. Iedereen die een bedreiging kon zijn voor het regime werden naar kampen verstuurd en later naar één van de vele Killing Fields gestuurd om daar op brute wijze te worden omgebracht.
Denk hierbij aan journalisten, docenten en ook mensen die meerdere talen sprak. Zelfs personen die een bril droegen werden als bedreiging gezien en werden opgepakt en afgevoerd.

De Killing Fields zijn een zeer indrukwekkende attractie van Cambodja. Met een walkman op je hoofd wordt je begeleid over het terrein waarbij de meest verschrikkelijke verhalen tot je doordringen.

Het bizarre is dat je hier nog zeer dicht bij staat, omdat de kans groot is dat je nog menselijke botten of stukken kleding in de grond ziet zitten.

     

Tuol Sleng

Misschien iets minder bekend, maar zeker een bezoekje waard is het museum van Tuol Sleng. Makkelijk te combineren met een bezoekje aan de Killing Fields. Tuol Sleng is een oude school die door het regime onder leiding van Pol Pot is omgebouwd tot een gevangenis.

Nog meer dan de bij Killing Fields wordt je hier geconfronteerd met wat er in de tijd van de Rode Khmer gebeurd is. Er hangen vele afschrikwekkende foto’s die een enorme impact op je zullen hebben. Dit museum is in onze ogen dan ook niet geschikt voor (jonge) kinderen.

De gevangenissen zijn nog in staat zoals ze tijdens deze tijd waren en er zijn op verschillende plekken nog bloedsporen van die tijd te zien.
Een bezoek aan de Killing Fields en Tuol Sleng opent je ogen en zal je ongetwijfeld beter leren relativeren in het leven. Het heeft ons in ieder geval erg geraakt, waardoor we nu vaker anders tegen het leven kijken en andere zaken in het leven belangrijk vinden.

In onderstaande video legt Sem van semopreis.nl meer uit over de geschiedenis van Cambodja.

No comments