Kol-Tor Lake: verscholen meer tussen de bergtoppen in Kirgizië

0

Prachtige natuur, berglandschap, grazende paarden en een aangename temperatuur vormen samen de ingrediënten voor een perfecte 1-day hike richting het Kol-Tor Lake.
Anderhalf uur rijden, richting het Zuid-Oosten vanuit Bishkek ligt het dorpje Kegeti. In het gebergte van Kegeti ligt het heldere meer verscholen tussen de hoogste toppen van het gebergte.

Lunchpakketje

Vanaf het startpunt, net voor het TUK guesthouse, zal de hike ongeveer 4 tot 5 uur duren tot het Kol-Tor Lake. De ietwat steile hellingen die je hier en daar op je pad tegenkomen en de losliggende keien zullen je wel wat energie vragen. Een lunchpakketje is zeker geen overbodige luxe voor deze hike. Boven bij het meer kun je tijdens je lunch genieten van prachtige uitzichten. 

 

Kol-Tor Lake op ruim 2700 meter

Tijdens de tocht naar boven waan je je langs en door de rivier met kristalhelder water. Op een hoogte van zo’n 2500 meter kun je genieten van berglandschap bedekt met mooie grasvlaktes en vol met bloemetjes.
Vervolgens zul je nog ruim 200 meter naar boven gaan, om op een hoogte van ruim 2700 meter het Kol-Tor Lake te kunnen bezichtigen, tussen de  bergtoppen met een hoogte van zo’n 3000 meter. 

 

Naar Kol-Tor Lake met 1pk

Als je de hike op een andere en meer traditionele manier wil doen, dan is er misschien de mogelijkheid om al paardrijdend naar het bergmeer te gaan. Vraag aan een local of je te paard naar boven kan en tegen een kleine vergoeding kun je – inclusief local guide – naar boven op een paard.
Voor een bedrag van ongeveer 1000 som (omgerekend 12 euro) kun je voor een halve dag een paard huren van de lokale bevolking, waarbij de eigenaar van het paard met je mee naar boven gaat. 

De tocht naar boven duurt zo’n 4 tot 5 uur. Per paard ben je in een kleine 2 uur boven.

Eenmaal boven ligt het Kol-Tor lake tussen besneeuwde bergtoppen. Achter je heb je een prachtige view over de vallei naar beneden.


Zelf hadden we het geluk dat we kennis maakten met de eigenaren van de Yurt nabij Kol-Tor Lake en zijn bij hen gaan eten en slapen. Samen met de man des huizes, zijn we naar het bergmeer getrokken. 

 

De nacht brengen we door bij de mensen van wie we het paard geleend hebben.

 

No comments