Met je auto over de Pamir Highway in Tadzjikistan.

0

Ben je van plan om een roadtrip door Centraal Azië te doen? Dan kan een rit met je auto over de Pamir Highway in Tadzjikistan zeker niet ontbreken.

De Pamir Highway is een must do om met je eigen of een gehuurde auto te rijden.

Met wat voor auto kan ik de Pamir Highway rijden?

Hoewel de naam doet vermoeden dat het een snelweg is, is dit een realiteit anders. De Pamir Highway bestaat uit vele scherpe bochten, onverharde wegen, diepe afgronden en af en toe steile hellingen.
Zeker dat laatstgenoemde zorgt ervoor dat je goed na moet denken over welke soort auto je moet hebben om de Pamir Highway te kunnen rijden.
Advies is zeker om een auto met vierwielaandrijving te gebruiken. Er zijn gebieden, met name als je off road gaat, die zonder 4×4 auto niet te bereiken zijn.

We hebben echter ook mensen ontmoet die zonder vierwielaandrijving de Pamir Highway hebben gereden. Maar een auto met 4×4 is toch net wat handiger.

Ak Baital Pass Tadzjikistan

Met een 4×4 bereik je zonder problemen de top van de Ak-Baital Pass van de Pamir Highway.

Auto huren voor de Pamir Highway.

Ben je in Centraal Azië, maar heb je geen eigen auto? Dan kun je ook een auto huren om de Pamir Highway te rijden met je gehuurde auto.

Het is echter (bijna) niet mogelijk om in Tadzjikistan een auto te huren. Het beste is dan om je auto in Osh, Kirgizië te huren. Het is eventueel ook mogelijk om deze in Bishkek te huren.

 

Roadtrip in groepsverband met shared taxi

Een andere optie is om in groepsverband een roadtrip te boeken. Op verschillende plekken kun je in Osh een gedeelde taxi bestellen. In groepsverband ga je met deze gedeelde auto en taxichauffeur dit avontuur tegemoet.

Je hebt minder of geen omkijken naar een auto, maar hierdoor ben je wel meer gebonden aan een reisschema en je reisgroepje.

Auto import

Omdat je met een auto Tadzjikistan inrijdt heb je naast je eigen e-visum voor Tadzjikistan ook een importdocument nodig. Deze krijg je aan de grens bij binnenkomst en kost je 25 dollar. Met dit document mag je auto 15 dagen in het land blijven, in tegenstelling tot de 45 dagen van je persoonlijke e-visum.

Lees ook onze tips hoe je het beste kan voorbereiden op de Pamir Highway.

Andere handige tips over het rijden van de Pamir Highway, lees je in dit artikel.

No comments