Roadtrip Pamir Highway Tadzjikistan, dit moet je weten!

0

Ben jij van plan om een roadtrip te doen door Tadjikistan, met de auto, op de motor of misschien zelfs op de fiets? In dit artikel vind je praktische informatie over Tadzjikistan en tips om de mooiste plekken van Tadzjikistan te bezoeken.
Na het lezen van dit artikel ben jij klaar voor een Roadtrip Tadzjikistan.

M41 – de pamir highway Tadzjikistan

Als je naar Tadzjikistan gaat, ga je ongetwijfeld over de M41 rijden. Omdat deze weg dwars door de Pamir loopt, is de M41 ook beter bekend als ‘The Pamir Highway’. Deze snelweg, die overigens niet aan de ontwerpeisen van een echte snelweg voldoet, is decennialang een belangrijke doorweg geweest van de zijderoute. Op deze pagina vind je praktische informatie over het bezoeken van het land uit voormalig Sovjet-Unie.

Visum en Permits Tadzjikistan

Voor Tadzjikistan is een visum nodig die eenvoudig te verkrijgen is. Online is het gemakkelijk om je e-visum aan te vragen. Even je documenten uploaden en betalen. Doorgaans zul je de volgende dag het e-visum toegestuurd krijgen naar je e-mailadres. Een visum is geldig voor 45 dagen en kost 70$ (2018).Vergeet niet om bij de registratie ook en GBAO permit aan te vragen.

GBAO permit

GBAO staat voor “Gorno-Badakhshan Autonomous Oblast”. Je hebt een speciale permissie nodig om deze autonome regio te mogen bezoeken. Bij verschillende militaire checkpoints zal je gevraagd worden naar je paspoort en je GBAO permit. Deze regio is de grootste regio van het land en beslaat zo’n 40% van Tadzjikistan. Wanneer je de Pamir Highway rijdt van Tussen Dushanbe en Osj, dan zul je deze regio doorkruisen. Vraag daarom ook dit GBAO permit aan.

Import Tax

Kom je Tadzjikistan met de auto binnen, dan betaal je een import tax van 25$. Deze registratie vervalt na 15 dagen. Dit betekent dat de auto binnen 15 dagen het land moet verlaten. Het is mogelijk om je import tax te verlengen. Dit dient dan in Dushanbe of in Khorogh gedaan te worden, maar dit gaat echter niet erg makkelijk en de kosten hiervan liggen tussen de 75 en 100 dollar. Een boete voor het overschrijden van het limiet van 15 dagen is doorgaans goedkoper. De hoogtes van deze boetes staan niet vast, maar via andere ‘overlanders’ (link naar artikel) is aangegeven dat de boetes niet hoog zijn of zelfs zonder boete het land kunnen verlaten.

Auto huren in Tadzjikistan

Een auto huren is in Tadzjikistan niet (of nauwelijks) mogelijk. Het best is om een auto te huren in Osh – of eventueel in Bishkek – wanneer je op eigen houtje de Pamir Highway wil rijden. Wil je liever niet zelf rijden, dan is het ook mogelijk om een gedeelde taxi driver in te huren. Een gedeelde taxi kost je voor 10 dagen tussen de 800 en 1000 dollar. Wanneer je dit met een aantal personen kan delen, kost dit omgerekend tussen de 10 en 20 dollar per dag, wat een schappelijke prijs is.

Brandstof in Tadzjikistan

Het octaangehalte van brandstof in Tadzjikistan varieert van 80 tot 95. Vergeleken met andere landen in Centraal Azië is brandstof relatief duur, de brandstofprijzen liggen gemiddeld rond de 7 of 8 somoni, maar kan in kleinere dorpen uitschieten tot prijzen tussen de 8,5 tot 10 somoni. Het is raadzaam om een jerrycan te vullen met benzine voor dat je de pamir gaat rijden. Er zijn gebieden waar niet of nauwelijks een benzinepomp beschikbaar is. Het is dus raadzaam om regelmatig je tank compleet bij te vullen. Hoogtes in Tadzjikistan

Tadzjikistan bestaat voornamelijk uit bergen. De helft van het land ligt boven de 3000 meter. Vanaf 2500 meter kunnen de eerste verschijnselen van hoogteziekte optreden. Dit betekent dus dat je bij het rijden van de Pamir Highway rekening moet houden met hoeveel meter je in hoogte stijgt.

 

Hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen is het belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en dat je hiernaar handelt. Hoe meer je in hoogte stijgt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Je lichaam moet zich hierop aanpassen. Soms kan het enkele dagen duren voordat het lichaam zich geacclimatiseerd heeft. Te snel stijgen naar een hoogte van 2500 meter of hoger kan leiden tot:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid en misselijkheid
 • kortademig
 • druk op de borst
 • Futloos gevoel

Wanneer je deze klachten krijgt, is het raadzaam om af te dalen naar een lagere hoogte.

Hoogtemeter

Wil je de hoogtes meten in Tadzjikistan? Gebruik daar dan een hoogtemeter voor. Tegenwoordig zijn er verschillende apps die de hoogte bijhouden. Zo kun je in maps.me de hoogte van je huidige locatie bekijken of kun je een hoogtemeter app downloaden.

Route Pamir Highway

Om de Pamir Highway te gaan rijden, heb je de mogelijkheid om vanuit Osh naar Dushanbe te reizen, of vanuit Dushanbe naar Osh te reizen. Wanneer je vanuit Osh naar Dushanbe reist, heb je te maken met een zeer snelle hoogte stijging in korte tijd. Dit betekent dat je lichaam minder tijd heeft om te kunnen acclimatiseren. (Lees hiervoor onderstaande grafiek achterstevoren).Vanuit Dushanbe naar Osh is de route langer tot het hoogste punt in de Ak Baital Pass. Tussen de twee steden, inclusief de omweg via de Wakhan Valley, kun je in een week tijd prima rijden. Het is mogelijk om de route in ongeveer 4 dagen te rijden, maar dan dien je zo’n acht tot tien uur per dag te rijden.

Hoogtes in Tadzjikistan

De hoogteverschillen in Tadzjikistan weergegeven in een grafiek, met de Ak Baital Pass als hoogste punt. Uit te grafiek is op te maken dat de pass van Osh naar Dushanbe in korte tijd veel meer de hoogte in gaat. Houd hier rekening mee voor de acclimatisatie van je lichaam.

Tijdsplanning route Pamir Highway

Hieronder een korte tijdsplanning van de route over de pamir Highway en Wakhan Valley in Tadzjikistan.

 • Dag 1: Dushanbe
 • Dag 2: Tavildara
 • Dag 3: Bartang Valley
 • Dag 4: Korogh
 • Dag 5: Iskashim
 • Dag 6: Vrang
 • Dag 7: Sasyk kul en verlaten legerbasis
 • Dag 8: Observatorium en meteoor krater.
 • Dag 8: Murghab
 • Dag 9: Karakul
 • Dag 10/11: Sary Tash / Osh

Let op: De Tavildara pass is een slechte weg, waardoor het bereiken van Korogh waarschijnlijk langer duurt dan de zuidelijke route via Kölob en Qal’ai Khumb naar Korogh. De Tavildara pass is in de wintermaanden ook niet toegankelijk. Het is echter wel een mooie route om te rijden. 

Vergeet  in de Wakhan Valley tussen Isashim en Langar niet te stoppen bij de Yamchun Fort en de Bibi Fatima Hot Springs.

Ak Baital Pass – Hoogste punt Pamir Highway

Tussen Murghab en Karakul zul je je weg vervolgen over de Ak Baital Pass. Tijdens deze pass zul je het hoogste punt van de Pamir Highway bereiken: 4655 meter. Daarmee sta je op het hoogste stukje highway van heel Azië en de tweede hoogste van de wereld.

Ak Baital Pass Tadzjikistan

De Ak Baital Pass in Tadzjikistan is het hoogste punt van de Pamir Highway.

 

Bekijk ook ons andere artikel met 20 foto’s en 2 video’s over Tadzjikistan.

No comments