10x voorbereiden op de Pamir Highway | Tadzjikistan

0

De Pamir Highway is voor vele reizigers die naar Centraal Azië gaan een onmisbare highlight. De oude Russische snelweg die dwars door Tadzjikistan gaat kent vele uitdagingen waaronder behoorlijke hoogtes, bumpy roads en flinke afgronden. Maar wanneer je deze durft te trotseren kun je, je hart ophalen aan fantastische berglandschappen en veelzijdige natuur. Voor vele fietsers en overlanders een puntje op de bucketlist wat ze graag willen afvinken. Ben jij van plan om net als ons dit avontuur aan te gaan? Check dan vooraf deze checklist!

1. Plan je route vooraf en acclimatiseer

Bespaar jezelf talloze keren hoofdpijn en misselijkheid en bedenk vooraf vanaf welke kant je wilt gaan starten. Wij raden aan om vanuit Dushanbe de route richting Murghab te nemen. Zo bouw je rustig de hoogte op. Je start dan op 800 meter i.p.v. 3618 meter in Murghab.
Probeer het rustig aan te doen, drink veel en plan je route zo dat je elke dag max. 500 meter hoogte klimt. Als je, je toch ziek voelt zorg dan dat je zo snel mogelijk afdaalt.

start van de trip

2. Neem genoeg cash mee 

Het is behoorlijk moeilijk om een ATM te vinden onderweg. Wij hebben in Osh en Dushanbe kunnen pinnen maar in de kleine dorpjes verder het binnenland in is het een hele opgave om een werkende geldautomaat te vinden die ook nog eens jouw pasjes accepteert. Daarom waren wij extra blij met onze ‘nood’ dollars. Neem dus altijd een paar honderd dollar mee voor de zekerheid (liefst in kleine briefjes die zijn makkelijker te gebruiken).

3. Neem zelf snacks mee

Of je nou slaapt in een hotel of tentje, zorg dat je in een grote stad (bijvoorbeeld Osh of Dushanbe) de laatste boodschappen doet voor je vertrekt. Wij werden vooraf al gewaarschuwd dat we onderweg vrij weinig kans kregen om ‘iets lekkers’ te kopen. Wanneer je in een hotel slaapt kun je natuurlijk gebruik maken van de ochtend en avond maaltijden die ze aanbieden maar de kwaliteit hiervan varieert nogal. Zorg dus dat je zelf je favoriete tussendoortje/ snack koopt voor je vertrekt zodat je nooit met honger naar bed hoeft te gaan. Daarnaast is Tadzjikistan erg traditioneel Islamitisch wat ervoor zorgt dat je bijna nergens alcohol kunt kopen.
Shopping

4. GBAO permit aanvragen

Wanneer je, je visum aanvraagt vergeet dan niet aan te vinken dat je een GBAO permit wilt hebben. Deze heb je nodig om de Pamir te kunnen rijden. Mocht je besluiten om de Wakhan Corridor Nature Refuge te willen zien zul je nog een extra vergunning aan moeten vragen. Dit kun je doen in Dushanbe. Wij hebben dit niet gedaan maar het schijnt de moeite waard te zijn en je kunt er Marco Polo schapen spotten!

5. Medicijnen

Breng je eigen medicijnen mee. Ook in Dushanbe kun je nog een voorraadje kopen. Maar in de kleine dorpjes is er niet zoveel te vinden. Je kunt trouwens ook pilletjes kopen tegen hoogteziekte die je kunnen helpen tegen de misselijkheid. Daarnaast wij raden ook aan om allergie tabletten mee te nemen. Wij hebben hier muggenbulten opgelopen die weken lang hebben gejeukt.

6. Jerrycan benzine

Als je met je eigen (huur)auto gaat, zorg dan dat je een jerrycan meeneemt met benzine/diesel (vul deze in Kirgizië: daar is het stukken goedkoper) en tank iedere keer wanneer je een tankstation tegenkomt. De wegen zitten vol gaten en kuilen waardoor je vaak moet afremmen en dat slurpt natuurlijk benzine. En in sommige gebieden zul je merken dat er niet of nauwelijks een benzinepomp beschikbaar is.

Tadzjiks tankstation

7. Neem genoeg kleding mee

Zorg dat je in ieder geval een thermoshirt en -broek meeneemt op je reis door de Pamir. Wanneer je de hoogte en de bergen in gaat zul je merken dat het behoorlijk koud kan worden. Wij sliepen in onze daktent en op het hoogste punt van onze reis werden we wakker met bevroren autoruiten, ook terwijl het in het lager gelegen Dushanbe bijna 40 graden is. Ben dus goed voorbereid en neem genoeg kleding mee!

8. Deet

Je zult in de zomertijd langs de Pandzj rivier soms behoorlijk last hebben van zwermen muggen die proberen ieder onbedekt stukje huid te prikken. Neem Deet mee zodat je, jezelf kunt beschermen. De muggenbulten lijken hier groter te zijn dan ‘normaal’. Anti-allergie pillen zijn dan ook zeker niet overbodige luxe.  

9. Vergeet je Nederlandse souvenirs niet

Onderweg zul je veel lieve lokale mensen tegenkomen die je uitnodigen om thee te komen drinken of vragen of je wilt blijven slapen. Ze hebben zelf vaak niet veel maar zijn enorm gastvrij en halen alles uit de kast om het voor jou zo fijn mogelijk te maken. Wij namen zelf klomp sleutelhangertjes mee! Er is niks leukers dan een kleinigheidje te kunnen geven aan het einde van je verblijf.
Ook kun je een zak met toffee’s kopen. In de zomer tijd hebben de kinderen 3 maanden vrij van school en zijn van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op straat te vinden. Ze zwaaien en roepen naar je en af en toe is het leuk om te stoppen en ze wat snoepjes te geven.

thee drinken bij familie

10. Powerbank

Ben je ervan bewust dat je in gebieden komt waar elektriciteit niet vanzelfsprekend is. Een powerbank kan dan heel handig zijn om je telefoon of andere elektrische apparaten op te laden. Want de generatoren (die soms in de avond uurtjes aan gaan) willen niet altijd meewerken.

Wil jij meer weten over onze roadtrip? In dit artikel geven we tips.

 

No comments