Reuzeschildpadden aan de kust bij Hikkaduwa, Sri Lanka.

0

Aan de zuid-kust van Sri Lanka komen grote reuzeschildpadden voor. Één van de populaire plekken om schildpadden van dichtbij te bekijken is in de kustplaats Hikkaduwa. Tijdens hoogtij zitten de schildpadden massaal in het ondiepe water voor de kust en hebben totaal geen schrik van mensen. Dit betekent dat je lang rondom de schildpad kan zwemmen en foto’s maken, zonder dat ze van je wegzwemmen.

Gewend aan mensen

We leggen even kort uit waarom de schildpadden niet bang voor mensen zijn. Zoals we allemaal weten werd Sri Lanka in 2005 zwaar getroffen door een enorme tsunami. Door de tsunami is het koraal voor de kust grotendeels verwoest. Eten was schaars geworden voor de schildpadden en werden om die reden bijgevoerd door locals. Voor een deel van de schildpadden is dit een gewoonte geworden en zijn daarom ‘lui’ geworden. Hierdoor zijn ze afhankelijk geworden van het bijvoeren. Om die reden keren ze dagelijks terug naar de kust om te genieten van het zeewier dat onder andere toeristen ze geven.

De schildpadden aan de kust van Hikkaduwa zijn zo gewend aan mensen, dat ze niet voor je weg zwemmen.

Je kunt de schildpadden rustig wat zeewier als eten geven.

Beste tijd voor schildpadden in Hikkaduwa

De beste tijd is om tijdens vloed te gaan. Tijdens laag tij, in de vroege ochtend, zitten de schildpadden rondom het rotsachtige eiland enkele honderden meters voor de kust.

Vanaf ongeveer 8 uur in de ochtend begint het water te stijgen, waardoor het stijgende waterniveau de weg naar de kust voor de schildpadden vrij maakt.

In de avond, tussen 21.00 en 23.00 komen de schildpadden aan land om eitjes te leggen. Hier kun je niet zomaar kijken. Voordat schildpadden het strand op gaan, zijn ze erg alert op de omgeving. Als het niet stil is, zal een schildpad niet het strand opkomen om de eitjes te leggen.

Albino schildpad

Je kunt ook met een bootje naar het rotsachtige eiland gaan om daar te snorkelen. Je kunt er ook heen zwemmen, maar de stromingen zijn vaak erg sterk en wordt daarom niet aangeraden. In de buurt van het rotsachtige eiland zit een zeldzame albino schildpad. Als je veel geluk hebt, kun je hem zien. Maar de schildpad is vaak op zijn hoede en gaat schuilen als hij mensen hoort of ziet.

No comments