De Big Five in de natuur van Sri Lanka.

0

Als men over de ‘Big 5’ spreekt, dan gaat het vaak over de 5 grootste dieren van Afrika. Maar andere landen of regio’s rijk aan flora en fauna hebben vaak een eigen Big 5. Zo is er een Big 5 voor Borneo, maar ook Sri Lanka heeft zijn eigen Big 5. Hier lees je meer over de grootste dieren die in, en rondom, Sri Lanka leven.

Sri Lanka’s Big 5.

Sri Lanka is rijk aan flora en fauna. Door het hele land liggen verschillende national parken, met verschillende dieren. Het luipaard is één van de dieren uit de Big 5 van Sri Lanka en toeristen gaan dan ook graag op safari om deze grote gevlekte kat te spotten. De big 5 wordt verder aangevuld met andere grote landdieren, zoals de olifant en de slothbear.

Sri Lanka wordt ook wel de parel van de Indische oceaan genoemd. Hierin zwemmen twee andere grote dieren rond die de Big 5 compleet maken: de blauwe vinvis en de potvis.

Waar kun je het beste heen gaan om de hele big 5 af te kunnen strepen in Sri Lanka, dat lees je hier in dit artikel.

Luipaard

Als je naar Sri Lanka gaat, wil je eigenlijk ook niet weg voordat je een luipaard gezien hebt. Op meerdere plekken komt deze katachtige voor. Met een snelheid van 60km/uur is luipaard een echte jager binnen de nationale parken van Sri Lanka. Soms moeilijk te vinden door de goede camouflage, maar ook vaak overduidelijk van dichtbij te spotten.

Luipaard Yala National Park Sri Lanka

Een luipaard op enkele meters afstand van de Jeep tijdens een safari in Yala National Park. Tevens de plek waar de meeste kans is om een luipaard te spotten.

Waar kun je het beste een luipaard zien?

De beste kans om de luipaard te spotten is in Yala National Park. Dat de kans hier groot is, komt omdat Yala National Park de grootste dichtheid luipaarden ter wereld heeft.

Olifant

Met meer gemak kun je olifanten zien in Sri Lanka. In (bijna) alle national parken komen de gigantische viervoeters wel voor. Soms kun je er gewoon niet omheen. Letterlijk ook niet, wanneer een groep olifanten de weg blokkeren.

Olifant in Udawalawe National park

Soms verscholen in de schaduw onder een boom, soms recht naast je Jeep in Udawalawe National Park. Het park staat bekend om de vele olifanten.

Waar kun je het beste een olifant zien?

Door het hele land is er de kans om olifanten tegen te komen. Zowel in national parken zoals als Yala National Park of Udawalawe National park. In Udawalawe leeft een grote populatie olifanten, een goede plaats dus om ze daar te spotten. Maar soms lopen ze ook gewoon op de weg. Op de B035 lopen de olifanten vaak over of langs de straat.

Lippenbeer

Ondanks zijn zwarte kleur moet je de lippenbeer (sloth bear) niet verwarren met de zwarte beer. De lippenbeer komt op verschillende plekken voor in Sri Lanka, maar is vaak wat moeilijker om te vinden.

De lippenbeer dankt zijn naam aan het feit dat hij geen bovenste voortanden heeft. Hierdoor zijn de lippen meer beweeglijk en kan het hierdoor beter mieren en termieten opzuigen.

Sloth Bear Sri Lanka

De sloth bear, of lippenbeer. Om ze te spotten, heb je iets meer geluk nodig. Foto: pixabay.com

Waar kun je het beste de lippenbeer zien?

Sloth bears zijn regelmatig te zien in Yala National Park, tegen het einde van de middag. Een andere goede plek is Wilpattu National Park. 

Blauwe vinvis

Het grootste zoogdier ter wereld, vandaag de dag. En je kunt ze in bepaalde tijden van het jaar met bijna 100% zekerheid wel gaan spotten. Omdat een blauwe vinvis een zoogdier is en daarom longen heeft, komt hij regelmatig boven om naar lucht te happen met zijn spuitgat op zijn rug.

Waar kun je het beste de blauwe vinvis zien?

Vanuit Mirissa gaan dagelijks boottrips om op zoek te gaan naar dolfijnen en de blauwe vinvis. De beste tijd voor het spotten van walvissen bij Mirissa is van december tot en met april.
Ook bij Trincomalee, aan de oostkust, heb je kans om walvissen te spotten. Hiervoor kun je het beste van april tot september/oktober. 

Potvis

De potvis maakt de Big 5 van Sri Lanka helemaal compleet. Minder groot dan de blauwe vinvis, maar zeker niet minder indrukwekkend. 

Waar kun je het beste de potvis zien?

De potvis wordt, net als de blauwe vinvis, ook vaak aan de kust gezien. Bij de kust voor Mirissa zijn ze vaak te zien, om het diepe water van veel voedsel is voorzien. Maar ook bij Trimcomalee zijn de potvissen te zien.

De twee grote zeewezens maken de ‘Big 5’ van Sri Lanka compleet.

Wildlife in Sri Lanka

Naast de big five heeft Sri lanka veel meer wildlife: van allerlei vogelsoorten door de lucht, tot mooie kleurrijke vissen onder het waterlevel. Daartussen een grote variëteit aan landdieren, van reptielen tot grote zoogdieren. In ons artikel over wildlife in Sri Lanka lees je hier meer over.

No comments