Shiraz, Iran: een combinatie van oudheid, cultuur en natuur.

0

Voor velen klinkt Shiraz bekend in de oren: Wijn! De naam van de wijn stamt af van de druif ‘Syrah‘. Genetisch onderzoek toont aan dat deze druivensoort voortkomt uit twee druivensoorten in Zuid-Oost Frankrijk. Maar toch gaan er geruchten dat de druif uit de Iraanse stad Shiraz komt. De op vijf na grootste stad van Iran en hoofdstad van de provincie Fars is altijd een belangrijke handelsstad geweest. De stad staat bekend om haar dichters, literatuur, bloemen en, ja toch wel, wijn. Niet gek dat er nog steeds geruchten zijn dat de Shiraz wijn ook zijn naam heeft te danken aan deze stad in het zuiden van Iran. In de 9e eeuw werd de stad bekend van haar Shirazi-wijn, maar de productie is gestopt sinds de islamitische revolutie in 1979. Een wijntje drinken bij een lokaal restaurantje zit er dus niet in, maar er zijn genoeg andere dingen te doen in Shiraz. Lees hier wat je allemaal kunt doen in Shiraz en omgeving. Shiraz, Iran

Bezoek de Shah Cheragh Mosque

De Shah Cheragh moskee is de heiligste pelgrimsoord van de stad. Hier liggen twee broers van elkaar begraven in een mausoleum. Zij waren de zonen van de zevende Imam en broers van de achtste Iman. Omdat later Koningin Chatoen onder andere een moskee bij het mausoleum liet bouwen, is het een belangrijk pelgrimsoord geworden. Het complex is meerdere malen verwoest door aardbevingen en telkens opnieuw gerestaureerd.

De toegang, waar mannen en vrouwen gescheiden naar binnen gaan, is gratis. Toeristen hebben niet overal vrij toegang in het complex. Hierdoor ben je verplicht om met een guide te gaan. Deze komt je halen, neemt je mee naar plekken waar je wel mag komen en vertelt het een en ander over dit grote heiligdom.

Foto’s maken mag, maar alleen met de mobiele telefoon. Camera’s zijn niet toegestaan in het complex en dienen in een deposit, buiten de moskee, achtergelaten te worden.

Wanneer je de grote moskee, die in het midden van het complex prijkt, binnenstapt, word je al verblind door alle weerspiegeling. Als je alles van dichterbij bekijkt, zie je dat het één groot meesterwerk is. Vele uren handwerk hebben gezorgd dat elk hoekje van de moskee tot in detail is uitgewerkt.

cha cheragh moskee shiraz

Binnen de muren van het complex ben je als toerist verplicht om je rond te laten leiden door een guide.

De guide neemt je mee naar plekken waar je als toerist wél mag komen, zoals in deze kamer. Tot in detail afgewerkt met mozaïek van kleine spiegelstukjes.

De kleuren van Nasir-al Molk moskee

Het is vroeg in de ochtend, de eerste zonnestralen laten zich zien, net over de rand van het complex en vallen zo de moskee binnen.

Als de zonnestralen van buiten het glas-in-lood bereiken, verandert het binnen in een kleurrijke moskee. De zonnestralen van buiten worden binnen omgetoverd tot kleurrijke patronen op de muren en de vloer.

De beste tijd om dit te bezoeken is dus vroeg in de ochtend, als de zon net op is. Als je tussen zes en zeven gaat, zul je al merken dat je niet de enige bent, maar je ontloopt de hordes toeristen.

Later in de ochtend staat de moskee vol met mensen die een fotootje willen nemen van de kleurrijke binnenkant.

Maar ga zeker ook niet te laat, als de zon te hoog staat, wordt de hoek van de zonnestralen kleiner, waardoor er nog maar een klein deel van de moskee verlicht wordt.

In de ochtend dringen de zonnestralen via het glas-in-lood-werk (links) de moskee binnen…

 

In de binnenkant zorgt het zonlicht voor één grote vrolijke en kleurrijke moskee.

Struinen over de Bazaars van Shiraz

Net als in iedere andere stad heeft Shiraz een bazaar. Sterker nog, Shiraz heeft er meerdere. Struin lekker rond op de bazaar, op zoek naar leuke souvenirs. De prijzen op bazaars zijn erg laag en je hebt grote kans van slagen.

Vakil Moskee, Baden en bazaar

Één van die bazaars waar je lekker overheen kan struinen is de Vakil Bazaar.

In de buurt van de Vakil Bazaar vind je ook de Vakil Moskee en de baden van Vakil, gelegen aan een gezellig pleintje met terrasjes en kleine winkeltjes. Lekker om er je dag te spenderen, rond te lopen en kijken hoe locals handel bedrijven met elkaar. Of lekker rondneuzen voor een leuk souvenir om mee terug naar huis te nemen.

Vakil Bazaar Shiraz

De Vakil Bazaar is één van de grootste bazaars van de stad.

Ook buiten de bazaars wordt handel gedreven. De eigenaar van deze motor heeft zijn motor omgedoopt tot verkoopplaats van zijn tapijten.

Ook deze oude man probeert nog een inkomen te genereren door tapijten aan de man te brengen.

Waar je ook komt, Perzische tapijten zijn overal in Shiraz te koop. Keuze genoeg!

 

Bovenstaande tips zijn voor highlights binnen de stad die je te voet, of met een taxi kan bezoeken.

Maar naar Shiraz ga je niet alleen om binnen de stadsgrenzen te blijven. In de omgeving van Shiraz is meer te zien. De reden dat de meeste toeristen naar Shiraz afreizen ligt voornamelijk buiten de stad. Lees snel verder.

Ontdek de ‘stad van de perzen’: Persepolis

Op 60 km van de stad Shiraz ligt de oude stad Parsa, die door de Griekse oudheid ‘Persepolis‘ werd genoemd en daar nog steeds de naam aan heeft te danken. Een bezoek aan Persepolis is één van de must-sees van heel Iran. Het is ook populair onder de lokale toeristen. Persepolis is één grote archeologisch openluchtmuseum van een nederzetting uit de oudheid. Persepolis, wat letterlijk ‘stad van de Perzen‘ betekent, was eigenlijk geen echte stad. Er zijn namelijk nooit woningen gevonden. Het was een oud paleizencomplex vol met schatten.

zuilen van Persepolis

Deze zuilen zijn overblijfselen van het oude Parsa, oftewel: Persepolis.

Tip: vermijd de vrijdagen, dit is de vrije dag voor de meeste Iraniërs. Zij zullen dan ook massaal Persepolis gaan bezoeken.

Persepolis geldt als één van de grootste toeristische attracties van het land. Ook voor binnenlands toerisme. Vooral op vrijdagen komen hier veel bezoekers op af. Houd hier rekening mee in je reisplanning.

Necropolis tombes

Een bezoekje aan Persepolis moet je combineren met het kleinere Necropolis. Necropolis ligt op ruim 10 km van Persepolis vandaan. Bij Necropolis vind je verschillende tombes. Indrukwekkende graftombes die uit de rotswanden zijn uitgehouwen.

necropolis Shiraz Iran

Indrukwekkende tombes van Necropolis. In deze rotswanden zijn metershoge graven uitgehouwen.

Maharloo meer: pink salt lake

Genoeg gezien van de historie en cultuur in Shiraz? Dan wordt het tijd voor wat afwisseling: natuur. Net buiten de stad, ten zuidoosten van Shiraz ligt het Maharloo meer. Het meer is bijzonder vanwege de roze kleur. In de vroege ochtend ligt dit zoutmeer zo strak dat je de bergen aan de overkant in het roze water ziet weerspiegelen.

Als je geluk hebt, kom je er nog flamingo’s tegen.

 

Maharloo pink salt lake, Shiraz

Windstil? Dan is het Maharloo meer net een grote roze spiegel.

 

Roze zoutmeer, Maharloo Shiraz Iran

Femke loopt op een zandbank, omringd door roze water.

No comments