Sterke reclame van supermarktketen Iceland verbannen van TV

0

De Britse supermarkt keten Iceland scoort weer eens met haar nieuwe kerstcommercial met daarin een sterke boodschap. De commercial is echter verbannen van de Britse televisie, omdat het té politiek zou zijn. Terecht, of treurig?

Palmolie

Palmolie is een plantaardige olie die in talloze consumentenproducten verwerkt zit. Food en Nonfood, palmolie wordt in veel samengestelde producten verwerkt: van voedsel tot aan je shampoo. Om aan de sterk toenemende vraag van palmolie te kunnen voldoen worden er dagelijks hectares palmolieplantages aangelegd, op plekken waar voorheen tropisch regenwoud lag. De natuurlijke leefomgeving van één van meest bedreigde diersoorten ter wereld: De Orang Oetan.
Nederland is wereldwijd één van de grootste afnemers van palmolie, onder andere door Unilever. Ongeveer 60% van de samengestelde producten in de supermarkt bevat palmolie, volgens mvo.nl.

25 Orang Oetans per dag

Volgens de commercial verdwijnen er gemiddeld per dag 25 Orang Oetans door het ontnemen van hun leefomgeving in de Jungle. Onderstaande foto toont ook aan hoe sterk het tropisch regenwoud op Borneo in de afgelopen decennia is teruggedrongen. Sinds 1990’s neemt de populatie Orang Oetans in het wild ook steeds af. Als er niets aan de situatie verandert, zal de Orang Oetan over twintig jaar een uitgestorven soort  zijn, volgens Orang Utan Rescue.

De verdwijning van het regenwoud door de jaren heen op het eiland Borneo in Maleisië en Indonesië.

“Vanaf eind 2018 zijn alle eigen merk producten van Iceland Supermarkt vrij van palmolie”

Iceland Supermarkt

Iceland supermarkt staat op tegen het gebruik van palmolie in producten en hoopt daarmee een stap te zetten in de bewustwording van welke schade het gebruik van palmolie aan de natuur aanricht. Vanaf eind 2018 zullen alle eigen merk producten geen palmolie meer bevatten.
Samen met studio Salon Alpin hebben ze een sterke pakkende video-commercial voor Kerstmis gemaakt, maar deze zal dit jaar niet op TV verschijnen, zo laat de supermarkt keten weten op haar social kanalen.

Te politiek

De reden dat de commercial niet op TV uitgezonden mag worden is omdat de commercial té politiek zou zijn. Iceland Supermarkt en Greenpeace zijn woedend over deze beslissing. Zeker omdat het om iets gaat wat vaak door velen – met name reizigers en natuur- en dierenliefhebbers – zo belangrijk wordt ervaren.

Bekijk hieronder de video en laat weten wat jij ervan vindt dat de commercial niet op TV mag verschijnen!

 

No comments