Waarom je het Annapurna Circuit zónder guide moet lopen.

0

Het Annapurna Circuit is een van de meest populaire lange-afstandstrekkingen ter wereld. Met dit circuit loop je over een afstand van ongeveer 220 kilometer rondom één van ’s werelds grootste bergen: de Annapurna in de Himalaya. Het circuit reikt een maximale hoogte van 5416 meter. Het wordt vaak geadviseerd om een guide voor Annapurna Circuit trekking te vragen, maar wij vertellen waarom je dat júíst niet moet doen.

 

Porter vs. Guide voor Annapurna

Wanneer je gaat wandelen in ACA (Annapurna Conversation Area) dan kun je zowel een guide als een porter inhuren. Waarbij een guide aanwezig is om je door het gebied te loodsen is een porter iemand die je spullen voor je draagt.
Een guide kun je voor ongeveer $25,- inhuren en een porter kost je zo’n $15,- per dag.

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om je spullen door een ander te laten dragen, het zijn géén pakezels. Neem alleen spullen mee die je écht nodig hebt op de trek, zodat ook de porter geen onnodige spullen hoeven te dragen.

Een porter die de backpacks van trekkers draagt.

Annapurna trek zónder guide

Ironisch genoeg zijn we door een trekking guide geadviseerd om de Annapurna Circuit Trek te doen zónder trekking guide. Met een trekking guide zul je het circuit in veel gevallen sneller afleggen. Een trekking guide zal je enkel over de hoofdwegen van de route leiden, terwijl de sidetreks juist het mooiste zijn. Als je pech hebt, word je ook niet geleid naar het mooie helderblauwe Tilicho Lake, het grootste en hoogste meer op de wereld.

Eigen tempo

Wanneer je de Annapurna circuit met gids loopt, dan zul je je wellicht nogal snel ‘gebonden’ voelen aan deze guide. Zonder guide kun je lekker je eigen tempo aanhouden. Het aanhouden van je eigen tempo is ook erg belangrijk: Het ene lichaam heeft langer nodig  om te acclimatiseren op grote hoogte, dan het andere lichaam. Het lichaam van een ervaren trekking guide zal waarschijnlijk sneller geacclimatiseerd zijn dan die van jou.

No comments