Turkistan, het pelgrimsoord van Kazachstan.

0

Mekka is het grootste en bekendste pelgrimsoord voor bedevaarders. Maar ook in Kazachstan ligt een heel belangrijk pelgrimsoord die bedevaarders vanuit omringende landen naar zich toetrekt: Turkistan. De geschiedenis van Turkistan gaat zo’n 1500 jaar terug, toen de stad gesticht werd. Het is lange tijd een zeer belangrijk commercieel centrum van de zijderoute geweest. Nu is het nog steeds een belangrijk eindpunt voor bedevaarders.

Ga je op reis naar Kazachstan, dan mag een bezoekje aan deze historische stad niet missen.

Mausoleum van Khoja Ahmed Yasavi

Dit Mausoleum werd gebouwd voor de religieuze leider en dichter Ahmed Yasavi die in de 12e eeuw naar Yasi (voormalige naam van Turkistan) is gekomen. Ahmed Yasavi was de eerste grote heilige man uit Turkije en hij slaagde erin om zijn eigen filosofische denkwijze op een eenvoudige manier over te brengen op zowel dorpelingen als op de stadsmensen. Dit grootste architectonische monument wordt door honderden of duizenden mensen vanuit heel Centraal Azië bezocht.

Hoewel de bouw van het architectonisch kunstwerk nooit is voltooid, blijft het een waar kunstwerk dat een bezoek meer dan waard is.

Mausoleum van Rabia Sultan Begim

Voor het Khoja Ahmed Yasavi mausoleum staat het kleinere mausoleum van Rabia Sultan Begim. Dit Mausoleum is eerder verwoest geweest en is daarna opnieuw gebouwd. Ondanks het feitelijk een replica is, is het zeker niet minder mooi.

Onderstaand een video met onder andere de Mausoleums in het centrum van de stad.

 

Sauran en Ortar, nabij Turkistan

In de omgeving van Turkistan liggen oude archeologische opgegraven dorpen. Ten zuiden van Turkistan liggen de opgravingen van Otrar en ten noorden van Turkistan liggen de opgravingen van Sauran, welke nog volop gerestaureerd werd (juli 2018).

Onderstaand een video van de oude opgegraven stad van Sauran, ten noorden van de stad.

Vergeet jezelf ook niet te abonneren op ons YouTube-kanaal.

Hoe kom je er?

Turkistan ligt op een afstand van ongeveer 160km van Shymkent. Je zou dus naar Shymkent kunnen vliegen, om vervolgens per taxi of Mashrutkra (minivan) naar Turkistan te rijden.

Verblijf je in Almaty? Dan zou je ook met de trein kunnen gaan. Bekijk online bij tutu.travel de reistijden en prijzen.

No comments