Wat te doen in Karakol, Kirgizie? Vijf tips om te doen in Karakol.

0

Karakol, gelegen aan het grote Issyk Kul meer, is een van de grootste steden van Kirgizie. Het mag niet ontbreken aan je reis door het bergachtige land in Centraal-Azië. Benieuwd wat je allemaal kan doen in Karakol? Hier vind je vijf tips om te ondernemen wanneer je in Karakol verblijft.

1.Bezoek de ‘Holy Trinity’ Russisch Orthodoxe Kerk

In het midden van Karakol vind je de Holy Trinity Russisch Orthodoxe kerk. Oorspronkelijk was deze kerk van stenen gemaakt, maar een aardbeving had deze kerk compleet vernietigd. De kerk is opnieuw opgebouwd, maar nu compleet van hout op een stenen fundament. Van de buitenkant is de kerk één groot houtsnijwerk met mooie decoraties. Het is toegestaan om binnen een kijkje te nemen, maar foto’s maken wordt niet toegestaan.  

Zijaanzichten van de Holy Trinity Orthodoxe kerk in Karakol

Vooraanzicht van deze Russisch Orthodoxe kerk. Via de openstaande deur is deze kerk voor iedereen vrij toegankelijk.

De binnenkant van de kerk. Na het maken van deze foto werd mij verteld dat het niet toegestaan is om binnen te fotograferen.

2. Laat je verrassen door het uiterlijk van de Dungan Moskee

Op loopafstand van de Russisch Orthodoxe Kerk ligt een moskee die ook een bezoekje waard is. Op het eerste gezicht heeft het niets weg van van een moskee, maar lijkt het meer op een boeddhistische tempel. Dit komt omdat deze moskee tussen 1907 en 1910 is gebouwd door Dungans (Chinese moslims), bedoeld voor de Dungan bevolking in Karakol die in 1880 vanwege oorlogsvoering zijn gevlucht. Een bijzonder architectonisch gebouw, ontworpen door een Chinese architect. De moskee is zo ontworpen dat er niet één spijker gebruikt is bij het bouwen van de moskee.

Een Chinese architect ontwierp deze moskee voor de gevluchte Dungan bevolking.

De binnenkant van de Dungan moskee.

De toegangspoort naar de Dungan moskee met authentieke elementen.

3. Ga op ontdekkingstocht in het Prezwalsky museum

Op de kaart zul je waarschijnlijk bij de stad Karakol ook de naam ‘Przhevalsk’ hebben waargenomen. De geschiedenis hiervan gaat ver terug. De naam Przhevalsk slaat op de in 1888 overleden ontdekkingsreiziger Nikolaj Przjevalski, tevens ook ontdekker van het Przjevalski paard.
Nikolai Przjevalski werd ziek en overleed in Karakol. Zijn wens was altijd om te worden begraven op de plek waar hij stierf. Dit gebeurde en Przjevalski is zo’n 12 kilometer ten noorden van de stad begraven, waarbij ook een museum over deze ontdekkingsreiziger gebouwd is.

Przjevalski legde alles vast, zowel op beeld als in geschrift. In die tijd waren er nog geen camera’s, maar alles werd door hem met de losse pols vastgelegd met pen en papier. De tekeningen die hij maakte zijn prachtig.

Verder kun je in het museum het verloop van zijn ontdekkingstocht zien en er alles over lezen. Bij binnenkomst van het museum hangt een grote kaart zijn ontdekkingsroutes. Een klein meneertje met een lange aanwijsstok deelt vol enthousiasme zijn kennis over de ontdekkingsroutes van Przjevalski.

Een schilderij van ontdekkingsreiziger Nikolaj Przjevalski.

Een groot beeldhouwwerk wordt van hem tentoongesteld in het Przjevalski museum.

Een klein meneertje vertelt vol passie over de afgelegde ontdekkingsroutes van Nikolaj Przjevalski.

Het monument met in de achtergrond het graf van de ontdekkingsreiziger.

Nikolai wilde begraven worden op de plek waar hij stierf. Zijn laatste rustplaats ligt dus in Karakol.

 

4. Koop een koe op de veemarkt in Karakol

Oke, een koe, paard of schaap kopen is misschien teveel van het goede. Maar je kunt natuurlijk wel een kijkje nemen hoe het verhandelen van dieren er aan toe gaat, onder de lokale bevolking.
Deze veemarkt ligt net buiten het centrum van Karakol en vindt iedere zondagochtend plaats. De beesten worden vervoerd in vrachtwagens, of gewoon achterin de auto. Kun jij jezelf voorstellen hoe het eruit ziet als een ezel achter in jouw auto ligt? Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

5. Ga hiken in het buitengebied.

De stad Karakol is de vierde grootste stad van Kirgizië. Voor het bezichtigen van de stad en het doen van de activiteiten heb je aan zo’n twee dagen genoeg. Daarna is het tijd om het buitengebied van Karakol te verkennen. De omgeving biedt verschillende trekking trails, variërend van een easy one-day trek tot een gevorderde meerdaagse hike.

Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende hikes in de omgeving van Karakol.

No comments