Wat te doen in Kashan en omgeving?

0

Kleine huisjes met lemen muurtjes, smalle steegjes en zo hier en daar een groot historisch huis van een voormalig tapijthandelaar. De oude stad van Kashan is op zichzelf al bijna een openluchtmuseum, maar wie achter de muren kijkt, krijgt meer te zien. Dwaal door het oude centrum van Kashan, bezoek de historische huizen en struin de bazaar af voor een mooi tapijt of een ander souvenir. Maar naast de bezienswaardigheden in de stad, is er in de omgeving van Kashan ook genoeg te zien of te doen. Met verschillende full-day en half-day tourtjes kun je een bezoek aan Kashan en haar omgeving voor een aantal dagen goed vullen. Lees hier alle tips voor wat je kunt zien of doen in Kashan en de omgeving. 

Loop door de straatjes en kijk over de lemen muurtjes van Kashan. In de verte steken de minerettes en de koepel van de Agha Bozorg Moskee boven de muurtjes uit.

Historische huizen

In de oude binnenstad van Kashan vind je een aantal traditionele historische huizen die je kunt bezoeken. Deze historische huizen was het onderkomen van rijke tapijthandelaar, die hier samen met de hele familie en het personeel woonden. De huizen, of zeg eigenlijk maar gewoon paleizen, zijn gigantisch en bestaan uit meerdere ruimtes en binnentuinen. 

De historische huizen van Tabatabae en Borujerdis zijn absoluut een bezoekje waard. Waarvan eerst genoemde voor ons qua schoonheid het meest eruit sprong.

Entree: 200.000 Rial voor Tabatabae en 150.000 Rial voor Borujerdis.

De traditionele huizen boden ruimte voor hele families. De huizen waren vaak eigendom van tapijthandelaars.

De traditionele huizen in Kashan zijn tot in detail afgewerkt, compleet met handelskamers, binnentuinen en leefruimten.

De mooiste moskee: Agha Bozorg Moskee

Op een kilometer van old town met de historische huizen vind je de Agha Bozorg Moskee, waar je gratis naar binnen kan. Vrouwen dienen wel een omslagdoek om te wikkelen, die voor bij de ingang liggen. 

Deze moskee van Kashan is wat ons betreft de mooiste van de stad. 

Agha Bozorg moskee kashan

Net buiten old town ligt de indrukwekkende Agha Bozorg moskee. Foto credits: Flickr.

 

De bazaar van Kashan is meer dan shoppen. 

De bazaar in Kashan is groot en ziet er geweldig uit. Door velen wordt het beschouwd als de mooiste bazaar van Iran, vanwege haar beroemde architectuur.
Naast het shoppen van sieraden, tapijten, koperwaar, rozenwater of andere souvenirs, kun je er ook een bezoekje brengen aan moskeeën, de caravanserai, graven en hammams. 

Bazaar in Kashan

De bazaar in Kashan staat bekend om haar architectuur.

Architectuur bazaar kashan

Deze plek op de bazaar trekt veel bekijks. Niet gek, want het is één van de mooiste plekken van de bazaar.

Bezienswaardigheden buiten de stad van Kashan. 

Heb je de binnenstad van Kashan al helemaal ontdekt en ben je benieuwd naar wat de omgeving te bieden heeft? Boek dan één of meerdere tourtjes bij lokale drivers. Al vanaf drie tot vijf euro neemt iemand je mee in zijn auto om naar één van de highlights van buiten Kashan te brengen. 

Rozen in Niasar

Een van de plaatsen buiten de stad is het rozendorpje Niasar. Een populaire bestemming onder de lokale bevolking, zeker tijdens het rozenseizoen, waar in de vroege ochtend rozenblaadjes geplukt worden voor de productie van onder andere rozenwater.

Na een bezoekje aan de rozenvelden, ga je nog langs de waterval, die midden in het dorp ligt. Bovenaan het dorp vind je nog de firetemple, met een prachtig wijd uitzicht over het land. 

Een bezoekje aan Niasar duurt een paar uur. In de ochtend kun je vanuit Kashan op en neer naar Niasar, zodat je in de middag tijd over hebt voor andere dingen. 

De natuur in Kashan: woestijn en zoutmeer

Na een uur rijden uit de stad, verandert het stedelijke gebied langzaamaan in droge uitgestrekte vlaktes. Na de entree van Maranjab rijd je door een bergachtig steppegebied. Hoe verder je in noordelijke richting rijdt, hoe minder groen het wordt. De struiken op de steppen maken plaats voor bergen stuifzand.

Lees meer en bekijk meer foto’s van de Maranjab woestijn

spelen in maranjab woestijn

Een bezoekje aan de Maranjab woestijn ten noorden van Kashan kan niet ontbreken.

Holy Shrine van Kashan

Onderweg vanuit Kashan naar Maranjab woestijn, passeer je nog de Holy shrine. Stap even uit en neem even een kijkje in dit heiligdom ten noorden van Kashan. De gebedsruimtes zijn versiert met honderden Perzische tapijten in alle maten, kleuren en patronen die je maar kan bedenken. 

Hier liggen tientallen opgerolde tapijten klaar voor een gebed. Deze Holy Shrine is kleurrijk en erg gedetailleerd.

 

No comments