Annapurna Circuit Trek, geliefde trekkingtocht voor avontuurlijke backpackers.

0

Annapurna Circuit Trek

Het Annapurna Circuit is een van de meest populaire trekkingen in de wereld. Per jaar lopen duizenden mensen dit circuit in de Nepalese Himalaya. Vanaf de start in Besisahar wandel je over een pass van 220 tot 260 meter rondom de ruim 8000 meter hoge Annapurna. Tot de top waan je jezelf eerst door verschillende rijstplantages en langzamerhand verandert het landschap naar ruige met sneeuw bedekte bergtoppen.
Het circuit bereikt zelf een maximale hoogte van 5416 meter, tijdens de Thorung La pass. Een mooi punt met uitzicht over de besneeuwde pieken van Annapurna.
De gehele trekking bewandel je in twee tot drie weken, afhankelijk van je conditie en de mate waarin je lichaam moet acclimatiseren aan de hoogte.

Annapurna Circuit Trek loopt rondom het Annapurna gebergte.

Beste reistijd voor Annapurna Circuit

Vaak wordt oktober/november als beste reistijd vermeld voor de trek door de Annapurna. Dit is voornamelijk gebaseerd op de weersomstandigheden in het gebied, omdat het dan het droge seizoen begint.

Hoewel de voorspellingen er in september vaak slecht uit zien, is het in september qua weer ook al meer dan prima te doen. De voorspelde regenbuien komen bijna niet voor. September is misschien zelfs een betere reistijd dan oktober. Omdat oktober/november hoogseizoen is, kan het soms aardig druk zijn in verschillende guesthouses. In september is het merkbaar rustiger, zodat je in sommige gevallen het hele guesthouse voor je alleen hebt. En niet hoeven wachten op een douche is ook wel zo prettig.

Vanaf september/oktober begint het droge seizoen. De temperaturen zijn aangenaam om te lopen, maar op hoogte dalen de temperaturen snel naar het nulpunt.

Annapurna Circuit vs. Annapurna Basecamp (ABC)

Het Annapurna Circuit is een andere trekking dan Annapurna Basecamp (ABC). Het circuit is een tocht van meer dan 200 kilometer rondom de Annapurna range. In tegenstelling tot het circuit is de ABC een trek die je tot het basecamp leidt en weer via dezelfde weg terug leidt. 

Op het Annapurna Cicruit loop je via rijstvelden en kleine hutjes…

… langzaam naar steeds ruigere bergtoppen …

… voordat je de top bereikt op de Thorung La Pass.

ACAP en TIMS permit.

Het ACAP en de TIMS zijn twee permits die nodig zijn om de trekking te kunnen doen. De ACAP is een permit voor toegang tot de area en de TIMS is een permit, dat je nodig hebt voor het registratie systeem.
Dit laatste is een systeem dat voor de commercie is opgezet en is een niet goed werkend systeem. Op advies van een ervaren trekkingguide hebben we zelf besloten om geen TIMS aan te schaffen.
Voor beide permits betaal je ongeveer 20 dollar per stuk. De TIMS hebben we dus zelf niet aangeschaft en de eerste checkpost in Besisahar hebben we kunnen overslaan. Bij een andere checkpost op het circuit kun je met je beste acteertalenten aangeven dat je je TIMS verloren hebt. In dat geval kun je gewoon doorlopen. Het ACAP is overigens wél nodig.

 

Guide of porter

Of je een guide of porter neemt hangt sterk af van je eigen behoeften. Een guide kent vaak het gebied goed en kan je veel vertellen over de area. In een ander artikel beschrijven we waarom je géén guide mee moet nemen op je trek. Lees hier waarom je geen guide voor Annapurna moet inhuren. 

Neem alleen een porter wanneer je zelf niet in staat bent om je rugzak te dragen. Let op, een porter is géén pakezel: geef hem geen spullen mee die je op de trek toch niet gebruikt. Vaak kun je je overige bagage in je hostel in bijvoorbeeld Pokhara achterlaten.

Hoewel het een eervolle job is, misbruik porters niet! Het zijn geen pakezels. Soms dragen ze wel drie volle backpacks.

Benodigdheden Annapurna Trek

Neem alleen je benodigdheden mee op de trek. Sleep geen onnodig gewicht mee het circuit op. De júíste kleding is belangrijk en daarnaast is een slaapzak ook handig. Veel van de benodigdheden zijn te koop in Thamel in Kathmandu of in Pokhara. Let wel op, vaak zijn de producten bij Decathlon net zo goedkoop of goedkoper. 

Kosten Annapurna trek

Naast de kosten voor de permits, ben je ook geld kwijt aan dagelijks leven, zoals slapen en eten. Hoe hoger je gaat, hoe duurder het wordt. De eerste dagen van de trek kun je makkelijk rondkomen van 5 tot 10 euro per dag. Dit is inclusief verblijf, ontbijt, lunch en diner. Wanneer je op een hoogte vanaf ongeveer 1500 meter komt, dan zul je merken dat alles wat duurder wordt. En zul je zo’n 12 euro kwijt zijn. Op grotere hoogtes moet je rekening houden met een dagbudget van rond de 20 euro.

Wij kwamen rond met gemiddeld 15 euro per persoon per dag. 

TIP: Vraag altijd naar een gratis kamer, als je diner en ontbijt bij het guesthouse afneemt. In de meeste gevallen mag je dan gratis blijven slapen. In het hoogseizoen is de kans echter kleiner. 

TIP: Neem voldoende cash mee. Op het circuit zijn géén pinautomaten. Alleen in Besisahar (start) en in Jomson zijn pinautomaten te vinden. Deze werken overigens ook niet altijd.  

Hoogteziekte

Vanaf 2500 meter kunnen verschijnselen van hoogteziekte optreden. Aangezien de tocht tot een hoogte over 5400 meter gaat, is het verstandig om je goed in te lezen over verschijnselen van hoogteziekte. Belangrijk is dat je per dag maximaal 300 tot 500 meter stijgt. Mocht je toch lastkrijgen van verschijnselen, daal dan zo snel mogelijk weer af om je lichaam te laten acclimatiseren.

Neem om de paar dagen ook een rustdag, zodat je goed je lichaam kan laten acclimatiseren.

TIP: Doe je was op de avond vóór je rustdag. Op hoogte droogt je kleding minder snel. Tijdens een rustdag heeft je kleding meer tijd om te drogen.

Hoe kom je bij de start van het Annapurna Circuit?

Vanuit Pokhara kan je een busnemen naar Dumbre, om vervolgens over te stappen voor een bus naar Besisahar. Let op, voor de bus naar Besisahar worden absurd hoge prijzen gevraagd. Ze vragen daar 750 rupees. Ga daar vooral niet op in; voor 200 rupees kun je ook al naar Besisahar met de bus.

Vanuit Kathmandu is het ook mogelijk om een bus naar Dumbre te gaan. Dit duurt ongeveer 4-5 uur, waarna je ook in Dumbre zelf een andere bus moet regelen naar Besisahar.

Besisahar is het startpunt en hier staat ook het eerste checkpoint. Vanaf hier is het mogelijk om met een jeep verder te gaan, maar ben je een diehard, begin dan je Annapurna Trek vanaf Besisahar te wandelen.

No comments