Vijf must do’s in Nepal.

0

Nepal is het kleinere zusje van India. Nepal wordt ook wel eens India-light genoemd. Omdat Nepal een stuk kleiner is, kun je in een maand tijd al veel zien van Nepal. Wat is nou een échte must do in Nepal? In dit artikel een vijftal must do’s in Nepal.

Must do 1: Trekking in het Himalaya gebergte

Je eerste must do in Nepal is een trekking door het grootste gebergte te wereld: de Himalaya. Dit is voor velen ook de reden om naar Nepal te gaan. Nepal is een echt trekking land. Het land biedt veel verschillende trekkingen aan in de Himalaya. Van korte tot lange trekkingen en van makkelijke tot gevorderde trekkingen. Ga je voor Everest Basecamp trek, de populaire Poonhill trek of ga je het hele Annapurna Circuit lopen?

Voor iedereen zit er wel een trekking bij die past bij je wensen. Vaak is Pokhara de uitvalsbasis voor trekkings in het Himalaya gebergte.

Een van de populairste lange afstandstrekkingen ter wereld: Het Annapurna Circuit.

Klik hier om meer te lezen over Annapurna Trekking.

Nagarkot

Ga je geen trekking doen, maar wil je wel kunnen genieten van de Himalaya, dan is Nagarkot een goede plaats om naartoe te gaan. Nagarkot ligt vlakbij Kathmandu en heeft een mooi uitzicht over de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya.
Veel Nepalezen uit Kathmandu gaan er heen om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Must do 2: Jungle trekking

Heb jij geluk om de tijger te spotten? Of moet je een boom in vluchten voor een neushoorn die dicht in de buurt is. Bij een jungle tocht krijg je regelmatig een adrenalinekick door je lichaam wanneer je vanuit het niets dieren rondom je heen hoort. De beste jungletreks doe je in Chitwan National Park of in Bardia National Park.

Nepal is bovendien het eerste land ter wereld die de populatie tijgers heeft weten te verdubbelen.

Ga jij de neushoorns spotten? Of heb je zelfs meer geluk en kom je oog in oog met een tijger te staan?

Klik hier om meer te lezen over Chitwan National Park.

Must do 3: Explore Kathmandu

In tegenstelling tot Chitwan, ‘The Oxygen Factory’, noemen ze Kathmandu ‘The Pollution Factory’. Ontzettend druk met veel auto’s en vooral motoren.

Ondanks een grote aardbeving in 2015 dat veel van de stad verwoest heeft, heeft Kathmandu ook veel te bieden.

Pashupatinath Temple

Één van de must sees in Kathmandu is pashupatinath temple. Hier worden dagelijks 50 tot 60 mensen in de buitenlucht gecremeerd. Het is erg indrukwekkend om de crematies van dichtbij mee te kunnen maken. Ook omgeving is er prachtig, waar je lekker kan rondwandelen.

crematie Pashupatinath Temple

Familieleden leggen de overleden dierbare op de houtstapel welke vervolgens aangestoken wordt.

Pashupatinath Temple

Naast de indrukwekkende crematies is de omgeving ook erg prachtig met mooie tempels en gebouwtjes.

Bouddhanath Stupa

De bouddhanath stupa is een andere must see in Kathmandu.
Vlakbij Pashupatinath Temple ligt de Bouddhanath stupa. Een enorme stupa, omringt door winkeltjes en rooftopbars. Vanaf de rooftop bars heb je prachtig uitzicht op de stupa met op de achtergrond, bij helder weer, stukjes van de Himalaya.
Je merkt er andere sferen, omdat het er Tibettaans aandoet. Dit komt omdat vroeger vele Tibetanen zijn gevlucht en zich massaal in de wijk Bouddah in Kathmandu vestigden, dezelfde wijk als waar één van de grootste stupa’s van Zuid-Oost Azië staat.
In de wijk zijn ook veel Tibetaanse kloosters te vinden die een bezoekje waard zijn.

bouddhanath stupa

In Kathmandu vindt je één van de grootste stupa’s van Azië: de Bouddhanath Stupa.

Durbar square.

In Nepal ligt er in zowel Patan, Bakthapur als in Kathmandu een Durbar Square. Vroeger woonden hier de zonen van de koning en tegenwoordig staan deze pleinen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op Durbar square in Kathmandu ligt de Kumari Ghar met daarin een levende Godin: Een jong meisje, die vrij is van littekens, wordt aangewezen als Godin Kumari en blijft Godin tot haar pubertijd.

Baktapur

De schoonheid van Nepalese steden ervaren, maar dan minder druk en chaotisch dan Kathmandu? Baktapur ligt op een klein uurtje met de bus van Kathmandu en heeft net als Kathmandu ook een Durbar Square.

In Baktapur is het allemaal een stuk rustiger. Loop lekker rond in het historische centrum van Baktapur.

Baktapur Centrum

Lekker ronddwalen door de straatjes in Baktapur, nabij Kathmandu.

Baktapur

Naast Kathmandu (en Patan) heeft ook Baktapur zijn eigen Durbar Square.

 


Must do 4: Bandipur en het Magar dorpje Ramkot.

Tussen Kathmandu en Pokhara ligt het stadje Bandipur. Een rustig stadje met hele relaxte sferen. Erg de moeite waard om er een aantal dagen door te brengen en de drukte van Kathmandu te ontvluchten. Vanuit Baktipur loop je in twee uur tijd naar het nabijgelegen Magar dorpje Ramkot of bezoek je de Siddha Cave aan de rand van Bandipur.

 

 

Klik hier om meer te lezen over Bandipur & Ramkot.


Must do 5: Lumbini

Lumbini is een klein dorpje in Nepal dat niet vaak in de planning zit van reizigers. Maar toch is het voor Boeddhisten een belangrijke plek. Lumbini behoort tot de meest belangrijke bedevaartsoorden van het Boeddhisme. In een tempel in Lumbini is het leven geschonken aan Siddharta Gautama. Oftewel, Boeddha, zoals wij hem kennen.

No comments