10 redenen om te backpacken in Kirgizie!

0

Bij backpacken wordt vaak gedacht aan landen in Zuid-Oost Azië of Zuid-Amerika. Minder populair zijn landen in Centraal Azië. Jammer dat deze vaak links blijven liggen, terwijl dit deel van Azië juist veel te bieden heeft. Één van de landen in Centraal-Azië is Kirgizië (ookwel Kirgistan genoemd) en ondanks er in dit land wel een behoorlijke taalbarrière ligt, geven we je 10 reden om te backpacken in Kirgizië.

Reden 1 – Goedkoop land

Kirgizië behoort tot de armste landen van de wereld en daarom is backpacken in Kirgizië erg goedkoop. Voor een uitetentje betaal je doorgaans maar een paar euro. Ga je wat ‘luxer’ uiteten, waarbij je een goede steak koopt met een biertje erbij, dan ben je ook al klaar voor ongeveer 10 euro.
De manier hoe jij je overnachtingen doorbrengt kan variëren van gratis tot tientallen euro’s per nacht. Gratis kan bijvoorbeeld door wildkamperen in de natuur of als je geluk hebt wordt je uitgenodigd om bij mensen in een Yurt te blijven slapen. Goedkoop overnachten kan overigens ook via het CBT, community based tourism. Hierbij betaal je een klein bedrag, dat ten goede komt van het gezin waar je slaapt.

Het openbaar vervoer is overigens ook erg goedkoop

Reden 2 – Goed geregeld openbaar vervoer.

Marshrutkas, overal marshrutkas. Marshutkras zijn kleine minibusjes die overal rijden. In de stad, of van stad naar stad. Niet altijd even comfortabel, maar goedkoop is het zeker. Een ritje in de Marshutkra in Bishkek kost slechts 10 som, omgerekend 13 eurocent.
Met de handige Bug.KG app kun je in Bishkek je pick-up point en je drop-off point aangeven. De app vertelt je dan welke marshutkra je het beste kan nemen

Lokale mensen maken massaal gebruik van dit vervoersmiddel en niemand wordt overgeslagen. Als je denkt dat de bus al overvol zit met mensen, dan weten ze altijd nog wel een gezin van vier personen er bij te proppen.

Reis je van stad naar stad, dan is het een stuk comfortabeler, maar moet je wel wachten tot alle stoelen in de marshutkra gevuld zijn. Voor een paar euro doorkruis je het land van de ene stad naar de andere stad.

Reden 3 – Variërend berglandschap

Opvallend is het berglandschap in Kirgizië en ook compleet anders dan bijvoorbeeld het landschap in Tadzjikistan. In Kirgizië varieert het landschap van mooie afgeronde groene berglandschappen tot dieprood gesteente in bijvoorbeeld Jeti-Oguz of de Fairytale canyon. Ga je hiken in het Ala-Too gebergte rondom Karakol, dan kom je weer met sneeuw bedekte ruige bergtoppen tegen.

Doordat het landschap in Kirgizië zo variërend is, verveelt het nooit en word je constant weer verbluft door een ander landschap. Tussen de bergtoppen vind je overigens ook de mooiste helderblauwe meren.

Reden 4 – helderblauwe meren.

Dat is overigens ook een goede reden om naar Kirgizië te gaan, wanneer je een avontuurlijk type bent. Tussen de bergtoppen liggen vaak mooie helderblauwe bergmeren. Ook het stromend water in de riviertjes in de bergen is kraakhelder en vers, dat je het zo kan drinken. Het Kol-Tor lake nabij Bishkek en het Ala-Too Kul nabij Karakol zijn meren die je met een één- of meerdaagse trek kan bezoeken en zeker de moeite waard zijn.

Ala Kul meer in het Ala-Too gebergte.


Bovendien heeft Kazachstan met Kaindy Lake en Kolsai lakes ook erg mooie heldere meren. Deze meren liggen relatief dicht bij de grens en een oversteek maken naar Kazachstan is dan ook zeker de moeite waard.

Reden 5 – Wegdromen bij de Fairytale Canyon

De echte naam van het gebergte is Skzazka Canyon, maar heeft de bijnaam ‘Fairytale Canyon’ gekregen. Fairytale canyon ligt vlak bij het dorpje Tosor, ten Zuid-Oosten van het grote Issyk Kul meer. Het landschap heeft een dieprode kleur en dwars door het landschap loopt een richel met puntige pieken. Dwaal lekker door het landschap en daag jezelf uit door dwars door het gebied – van de paden af – te lopen en geniet van de uitzichten wanneer je op de hogere pieken staat. Een video van de Fairytale canyon vind je onder aan deze pagina.

Fairytale Canyon, de internationale benaming voor Skazka Canyon.

Reden 6 – Gastvrijheid ten top

In het binnenland van Kirgizië val je nogal op. Je wordt dan ook vaak aangesproken door een local met de vraag “откуда?” (Uitspraak: Atkoeda) waarmee ze vragen waar je vandaan komt. Dat is vaak de ijsbreker van het soms ongemakkelijk vervolg van het gesprek. Engels spreken ze niet, maar blijven alsnog doorpraten in het Kirgizisch of Russisch. Tot hilariteit van iedereen wordt verbale communicatie omgezet naar non-verbale communicatie.
Een koe wordt uitgebeeld door je handen/vingers als hoorns te gebruiken en als je over kippen praat, gebruik je – vanzelfsprekend – je armen om vleugels aan te duiden.
Bij het gesprek word je over het algemeen ook nog even uitgenodigd om chai (thee) of Kumis (gefermenteerde paardenmelk) te drinken. En heb je net nog een bord avondeten gehad? Maakt niet uit, je krijgt van hen gewoon nog een nieuw bord eten.

Reden 7 – Overnachten in een Yurt

Het kan zijn dat de vrijgevige lokale mensen je ook nog eens vragen of je bij hen zou willen blijven overnachten. Gratis of eventueel tegen een kleine vergoeding. Zeker het overnachten op uitnodiging van de lokale mensen is een erg bijzondere ervaring.
Wil je zeker zijn van een overnachting in een Yurt of in een Yurt camp, dan kun je dit ook altijd boeken. Online of via het CBT.

Yurt

Overnachting bij een gastvrij gezin in hun tijdelijk zomerverblijf: Yurt.

Reden 8 – CBT

CBT staat voor Community Based Tourism en bestaat uit 15 CBT-groups, verdeeld over heel Kirigizië. Zij vallen allemal onder KCBTA (Kyrgyz Community Based Tourism Association “Hospitality Kyrgyzstan”).

Het doel van KCBTA is om de levensomstandigheden in de afgelegen berggebieden te verbeteren. Om dit te bereiken is een duurzaam en gezond ecotoerismemodel ontwikkeld dat gebruik maakt van lokale natuurlijke en recreatieve bronnen.

CBT biedt naast verschillende trekking tours ook homestays aan.

Reden 9 – shop als een local op verschillende bazars.

Fruit, melk, servies, auto-onderdelen, lampen, prullenbakken en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel aangeboden op één van de verschillende bazaars. De bekendste is Osh Bazaar in Bishkek, in het centrum van de stad.

Het krioelt er van de lokale mensen die hun spullen komen kopen. Het oogt soms wat chaotisch, maar juist dát zorgt voor een leuke ervaring aan het bezoeken van de Osh bazaar in Bishkek.

Reden 10 – Afkoelen en relaxen bij Issyk kul meer.

’s Zomers kan het erg warm zijn in Kirgizië. Even een lekkere duik nemen in her Issyk Kul meer is dan zeker niet verkeerd. Het Issyk Kul meer is het grootste meer van het land en is vooral onder lokale mensen erg populair. Zo kun je bijvoorbeeld lekker aan het strand liggen in Cholpon-Ata, of 1 van de andere badplaatsen.

Zonsopkomst Issyk Kul meer, Cholpon Ata.

Daarmee kun je je backpacktrip in Kirgizië mooi afsluiten.

Wist je trouwens dat je Kirgizië voor 60 dagen visum vrij kan bezoeken. Toch langer nodig voor het backpacken in Kirgizië? Doe dan een snelle visarun op de grens met Kazachstan.

Hieronder een aantal reisvideo’s van een rondreis door Kirgizië.

 

No comments